StoryEditorOCM
Ostalorekonstrukcija bitke

Mačevanje, radionica streličarstva, srednjovjekovni ples - sve vas to očekuje u subotu na Tvrđavi sv. Ivana; evo detalja

Piše šibenski.hr
6. rujna 2023. - 10:17

Prije točno 376 godina na Tvrđavi sv. Ivana odvila se odlučujuća bitka u kojoj su Šibenčani nakon jednomjesečne opsade porazili višestruko nadmoćnije osmanlijske osvajače, predvođene Husein pašom Tekelijom. U spomen na taj slavni povijesni događaj, zbog kojeg su Tvrđave sv. Ivana i Barone izgrađene u samo dva mjeseca, u subotu, 9. rujna, na Tvrđavi sv. Ivana, Šibenska gradska straža će zajedno s ostalim povijesnim postrojbama uprizoriti "Opsadu Šibenika 1647.", rekonstrukciju povijesne bitke za Šibenik.

Program počinje u subotu, 9. rujna, u 16 sati na Poljani gdje će se povijesne postrojbe najprije postrojiti, pa će nakon mačevanja, proći starom gradskom jezgrom te će na Tvrđavu sv. Ivana stići u 18.30 sati.

image

Arhiva

Nikša Stipaničev/Cropix

U 17 sati će se u crkvi sv. Frane održati sv. misa za preminule pripadnike Šibenske gradske straže, a u 18 sati će se na tvrđavi sv. Ivana održati radionica streličarstva uz Rapske samostreličare.

Na najvećoj i najvišoj šibenskoj kopnenoj utvrdi građanima će se potom predstaviti sve viteške skupine.

U 19.30 sati, plesna skupina Kontea izvest će srednjovjekovne plesove, nakon čega će trbušne plesove uprizoriti trbušne plesačice Seherezada. U 20.30 vatreni će show prirediti skupina Anno Domini iz Koprivnice, a potom u 21 sat slijedi uprizorenje ključne bitke i obrane Šibenika u Kandijskom ratu - Opsada Šibenika 1647.

image

Arhiva

Nikša Stipaničev/Cropix

U programu, uz Šibensku gradsku stražu, sudjeluju još Karlovačka garda, Udruga vitezova kraljevskog grada Jajca, Vitezovi Vranski, Kliški uskoci, Rapski samostreličari, Dubrovački trombunjeri, Koprivnički vitezovi i haramije, Vitezovi Hercega Stjepana Kosace -Stolac, Povijesna postrojba kralja  Dmitra Zvonimira – Knin, Požeška građanska straža i Križevačka djevojačka straža.

Organizatori manifestacije su Turistička zajednica grada Šibenika, Grad Šibenik, Šibenska gradska straža i Tvrđava kulture Šibenik.

image

"Opsada Šibenika 1647." u subotu na Tvrđavi sv. Ivana

/Grad Šibenik
29. rujan 2023 15:31