StoryEditorOCM
OstaloGradski komorni orkestar

Ljetnim koncertom su oduševili, sada se spremanju za Arsenov rođendan

7. srpnja 2018. - 00:26

Novi program, puno solista i oduševljena publika. Tako bi se ukratko mogao ocijeniti ljetni koncert šibenskog Gradskog komornog orkestra koji je pod dirigentskom palicom Jure Celića, nastavnika violine u Glazbenoj školi Ivana Lukačića, nastupio u prepunoj crkvi sv. Frane u Šibeniku.

Pergolesi, Vivaldi, Bach, Čajkovski i Caccini, i njihova očaravajuća glazba baroka, izuzev slavnog ruskog skladatelja romantizma, našla se tako na pomno biranom programu koji je Gradski komorni orkestar vrijedno pripremao punih šest mjeseci. Zahtjevno i za profesionalne izvođače, a kamoli ne za dvadesetak glazbenih amatera, mahom sadašnjih i bivših učenika glazbene škole, koji su članovi orkestra, kaže Celić.


- Zadovoljan sam jer je koncert odlično prošao. Rekao bih da je bio na poluprofesionalnoj razini, a čestitke i reakcije ne prestaju stizati. Javljaju mi se kolege glazbenici, šalju poruke i kažu kako su doživjeli posebnu večer. Program je bio težak i zahtjevan, osobito Bachov Koncert za violinu i obou u d-molu koji smo valjda stotinu puta vježbali. Svaki put na probama prolazili smo taj koncert. Kao solisti tu su nastupili violinistica Lucija Stanojević koja je i prije s nama svirala, a prvi put pridružio nam se i oboist Dario Golčić, solist Simfonijskog orkestra HRT-a i docent na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. On je čuo naše koncerte na Facebooku i svidjelo mu se što radimo. Sam je ponudio suradnju. I to besplatno. Stvarno sam počašćen što je s nama svirao - oduševljen je Celić.

Svoj doprinos dali su i ostali solisti: mlada splitska mandolinistica Ana Mlačić, šibenski akademski gitarist Filip Ljubičić, nagrađivani učenici violončela Lovre Tunuković i Katarina Mileta te sopranistica Tea Slavica koja je izvela Caccinijevu "Ave Mariju".

Ljetni koncerti postali su već tradicija Gradskog komornog orkestra, no njihov napredak i kvalitetnije muziciranje posljednjih godina postaju sve uočljiviji.

- Svake smo godine sve bolji. Dižemo ljestvicu sve više, a velik dio našeg uspjeha leži u dobroj i pozitivnoj atmosferi koja vlada u orkestru. Mislim da je to vrlo važno - naglašava Celić i dodaje kako će orkestar na zasluženi ljetni odmor tek u kolovozu. Do tada ih očekuje proslava rođendana Arsena Dedića, 28. srpnja, do kada moraju uvježbati prigodan, "arsenovski" program. Svirat će, naime, Arsenovu filmsku glazbu koju će za gudače aranžirati šibenski glazbenik Mate Anić.

28. travanj 2024 17:35