StoryEditorOCM
OstaloTvrđava Barone

Leon Lučev o tome kako se u filmu "Radnička klasa ide u pakao" okrenuo sotonizmu

Piše Branimir Periša
19. lipnja 2024. - 17:31

Uz novi film Mladena Đorđevića RADNIČKA KLASA IDE U PAKAO, autora nagrađivanih i hvaljenih filmova kao što su Život i smrt porno bande te Made in Serbia, počet će i sezona gostovanja na Baroneu. Flm o radnicima jedne propale tvornice koji se u posttranzicijskom očaju okreću sotonizmu, domaćoj će publici predstaviti jedan od njegovih glavnih glumaca, Šibenčanin Leon Lučev.

Vješto kombinirajući žanrovske elemente horora, komedije, filma osvete, noira i akcijskog filma, Đorđević iscrtava obzor apsurda koji nastaje pod udruženom vladavinom “đavoljeg trojstva” – kapitala, korupcije i represije. Nakon svjetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), film je osvojio tri nagrade na beogradskom FEST-u (najbolji regionalni film, najbolja režija, nagrada FEDEORA), a na nedavnom Subversive festivalu u Zagrebu proglašen je Wild Dreamerom - najboljim filmom igrane konkurencije.  

Novi film velikog Wima Wendersa SAVRŠENI DANI, koji je kritika proglasila najboljim u posljednjih par desetljeća, delikatna je i elegantna posveta jednostavnoj ljepoti svakidašnjice. Vraćajući se vlastitoj fascinaciji Japanom, legendarni njemački redatelj svoju novu filmsku priču smješta u suvremeni Tokio gdje prati Hirayamu, čistača javnih toaleta koji vodi jednostavan, pomalo osamljenički, ali ispunjen život.

Poetična, dirljiva oda životu i pronalaženju ljepote u efemernom bila je nominirana za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, a za virtuoznu izvedbu glavne uloge Kōji Yakusho je ovjenčan nagradom za najboljeg glumca u Cannesu.

Na programu Baronea u srpnju je i novi film vodeće figure talijanskog autorskog filma Alice Rohrwacher HIMERA, sanjiva pikarska drama o neobičnoj bandi pljačkaša drvenih etrušćanskih grobnica s Joshom O’Connorom i Isabellom Rossellini u glavnim ulogama. 

Srpanj završavamo uz još jedan talijanski film, UVIJEK POSTOJI SUTRA, redateljski prvijenac popularne talijanske glumice Paole Cortellesi, s kojim je pokorila talijanske kino dvorane i bila gledanija od najpopularnijih blockbustera prošle godine. Ovu dramediju smještenu u Rim sredinom 1940-ih na Baroneu prikazujemo netom nakon hrvatske premijere na splitskom Festivalu mediteranskog filma. 

Sve novosti i informacije o programu na Tvrđavi Barone pratite na webu Tvrđave kulture Šibenik te Facebook i Instagram stranici Tvrđave Barone. 

 
19. lipanj 2024 17:32