StoryEditorOCM
OstaloUz Mjesec hrvatske knjige

Kreativno pisanje: Imate priču, pjesmu, roman? Pošaljite ih na radionicu šibenske Knjižnice

17. listopada 2018. - 20:05

Nisu klub, a nisu ni radionica kreativnog pisanja, premda su uzeli ovaj potonji naziv. Ali jesu oni koji vole pisati priče ili pjesme, a u šibenskoj Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić", na poziv i u organizaciji knjižničarke Marine Čalić Polegubić, prvi su se put okupili prošle godine upravo u sklopu Mjeseca hrvatske knjige.

Tada je održana prava radionica kreativnog pisanja pod vodstvom književnice Ane Đokić, a desetero polaznika nastavilo se u knjižnici i nakon toga družiti i zajedno pisati dva puta mjesečno. I tako već cijelu godinu dana. Predstavili su se i proljetos na Noći knjige, a sada su odlučili svoj prilog dati i ovogodišnjem Mjesecu hrvatske knjige. Točnije, završnom programu, 15. studenoga, kad će organizirati javno čitanje radova sugrađana, koje su pozvali da im šalju svoje pjesme, priče, romane…

– Veliko je zanimanje naših sugrađana za radionicu kreativnog pisanja, ali kako ovo nije prava radionica, nismo mogli nove polaznike uključiti u naš rad. Naime, mi nemamo mentora ili voditelja radionice, nego se redovito okupljamo i pišemo prema onomu što sami učimo i istražujemo čitajući knjige o kreativnom pisanju.

Mi nismo dovoljno stručni da druge tomu podučavamo, ali odlučili smo da na neki način damo priliku i drugim neafirmiranim piscima i onima koji se tako osjećaju, da se svojim radovima, bilo da je riječ o pjesmama, pričama ili nekom drugom obliku literarnog stvaranja, predstave javnosti. Željeli smo potaknuti ljude da se okušaju u pisanju, ako do sada nisu, kao i da oni koji već pišu podijele komadiće svoje duše s drugim kreativcima – objašnjava Čalić Polegubić.

Zato su polaznici ove (ne)radionice kreativnog pisanja pozvali sve zainteresirane da im se jave do 10. studenog i pošalju svoje radove. Ističu da nije riječ ni o kakvom natječaju, pa neće biti ni nagrada ni strogog žirija.

– Vjerujem da će nam se javiti dosta ljudi. Sudjelovati mogu sve punoljetne osobe, a jedini je uvjet da je rad neobjavljen i da nema više od pet kartica u zadanom fontu. S obzirom na to koliko ih se interesiralo za ovu radionicu, nadam se da ćemo dobiti dosta radova.

Ipak, vidjet ćemo kada bude istjecao rok, a ako ih, primjerice, bude 50, odabrat ćemo određeni broj, jer vremenski smo ipak ograničeni u programu. Ako stignu samo tri, pročitat ćemo sve… Dakle, ovisi o tomu koliko će nam se ljudi javiti. Također, želja nam je da se dogovorimo o svemu, pa ako netko želi poslati svoju pjesmu, ali je zbog bilo kojeg razloga ne bi volio javno pročitati, možemo mi to učiniti – zaključila je Čalić Polegubić, uvjerena kako će 15. studenog u multimedijalnoj dvorani šibenske knjižnice biti puno zaljubljenika u kreativno pisanje. Na obje strane: za stolom i u gledalištu!

23. travanj 2024 12:15