StoryEditorOCM
Ostalo‘Na mladima film ostaje‘

Kreativci: upoznajte Franu, Anu i Gabrielu koji su prije tri godine sa svojom udrugom pokrenuli Betina film festival

Piše Katarina Rudan
1. kolovoza 2020. - 21:59

Kad se mlade ruke i pamet slože, sve se može, sve se može! I neka mi još netko kaže da naša mladost „nište neće, ne valja, da im je samo ljenčariti i tulumariti“. Nisam ni dosad dala na njih ili protiv njih, a neću bogme ni odsad. Sreća me i radost obuzmu kad god se nađem u prilici upoznati nove mlade, divne, vrijedne, kreativne i pametne ljude koji znaju što žele u životu i od života. I još ako je to što rade, kako bi se reklo, na dobrobit i prosperitet zajednice, ma o kojem god se segmentu života radilo, zaslužuju da im se posveti medijski prostor.

Zaslužili su to Frane, Ana i Gabriela, koje sam nedavno imala priliku upoznati u Šibeniku. Stigli su iz Zadra u našu Županiju potpisati ugovor o sufinanciranju trećeg izdanja Betina film festivala. Našli smo se na kavi u jednom šibenskom kafiću i razvezali priču. O svemu i svačemu na temu Betina film festivala (BAFF-a). I koje sad oni veze imaju s našom županijom, Betinom i Šibenikom, možda će se upitati neki od vas. Imaju, itekako! Direktor Mirage kreativnog studija Šibenik, koji stoji iza organizacije Betina film festivala, Frane Bilić, Betinjanin je, Ana Štrelov je sa Zlarina, a Gabriela Bašić iz Sinja. Svakako, rekoše mi, trebam dodati i ime Rine Bilote iz Segeta kod Trogira, koja nije taj dan bila s nama, ali je jednako zaslužna za stvaranje, a potom i provedbe u djelo ideje o pokretanju Betina film festivala.

Da skratim, svi imaju privremeni boravak u Zadru jer su studirali ili još uvijek studiraju na Sveučilištu Zadar, neki rade, a neki pak traže posao. Upoznali su se kao studenti, a danas ih povezuju višegodišnje prijateljstvo, druženja i okupljanja oko raznih projekata koje su provodili u Zadru, a od prije tri godine i u Betini. Naravno, uslijedilo je uobičajeno novinarsko pitanje kako je i zašto sve počelo.

Od manjih projekcija do Festivala

- Još 2017. godine pokrenuli smo Udrugu za promicanje audiovizualne kulture i stvaralaštva i počeli manja prikazivanja nezavisnih studentskih filmova i organiziranje filmskih radionica u Betini. Ideja je bila sve to zaokružiti u neku veću priču i Betina nam se učinila pravim mjestom. Ne zbog toga što sam ja iz Betine, već zbog samog posebnog ambijenta. Ono što je izuzetno važno reći je da smo odmah dobili podršku lokalne zajednice, Općine Tisno i Turističke zajednice Betina i uspjeli 2018. godine Festival pokrenuti. Projekcija filmova održava se na otvorenom, na Trgu na moru, a radionice u Prezentacijskom i informacijskom centru Betina - govori Frane.

Sve snage i energiju usmjerili su na Betina film festival, ali imaju i drugih planova. U razgovor se uključila i Ana.
- U planu nam je putujući program dobitnih filmova po županijama jer djelujemo na području Šibensko-kninske i Zadarske županije, ali to u ove dvije godine još nismo uspjeli provesti - rekla je.
- A sad je i ova epidemija pa je teško bilo što govoriti o drugim planovima. Samo da ne bude gora situacija i da u devetome misecu možemo održati festival u Betini - dodala je Gabriela.

I to im je sad najveća preokupacija. Još u prosincu prošle godine otvorili su prijave za treće izdanje BAFF-a, pozvali producente i distributere da prijave svoje filmske projekte. Prijaviti su se mogli kratkometražni filmovi u kategoriji animiranog namijenjeni za djecu od četiri do 14 godina, te igranog i dokumentarnog filma u trajanju do 45 minuta. Inače, svi izabrani filmovi konkuriraju u svojim kategorijama za nagradu koju dodjeljuje stručni žiri, a prošle godine su uveli i kategoriju mladih domaćih autora kratkometražnog filma. Prijava ima, zanimanja autora za sudjelovanjem na ovom mladom filmskom festivalu ne nedostaje, ali ove godine ostaje otvoreno pitanje: što će se događati s tom „vražjom“ koronom i hoće li se BAFF uopće moći održati?
- Uh, to nam je najveći problem - uglas će njih troje.

BAFF Kids i BAFF Kampus

Prošle godine festival je trajao pet dana, od 4. do 8. rujna, a posjetitelji su mogli uživati u dnevnim i večernjim projekcijama filmova, predavanjima filmskih stručnjaka te filmskim radionicama za djecu i mlade. Na glavnom filmskom programu prikazano je više od 60 igranih, dokumentarnih i animiranih kratkih filmova raznolikih žanrova domaćih i stranih autora. Osim u kratkometražnim filmovima, bilo je tu i projekcija srednjemetražnih i dugometražnih naslova iz hrvatske produkcije.

- Ove godine Festival će se održati od 1. do 5. rujna, s tim što će prva dva dana biti radionice za djecu, odnosno BAFF Kids. Zbog epidemiološke situacije ograničili smo broj sudionika na 15-ero djece i taj nam je dio festivala jako važan. To su djeca s otoka, druže se među sobom, a ovo je za njih nešto novo, svi rade s kamerama i mobitelima, njih to zanima i žele naučiti nešto novo i više. Oni će sutra kad odrastu, ako Festival potraje, a mi vjerujemo da hoće, biti publika - govori Frane.

Ana dodaje da djeca svake godine u sklopu radionice, koju ove godine vodi mlada filmašica Maja Stojić sa splitske Akademije dramskih umjetnosti, naprave svoj film. Planirano je i održavanje BAFF Kampusa koji je namijenjen studentima i mladim filmašima amaterima koji žele učiti, a vode ga filmski profesionalci i drugi znalci filma. Prijave su otvorene, ali je broj iz epidemioloških razloga ograničen na desetak sudionika.

Tri dana filmova

- Inače, ove će godine u tri dana na Trgu na moru biti ukupno prikazano oko 40 kratkih filmova u domaćoj i stranoj konkurenciji i moj osobni sud je da su filmovi jako kvalitetni, a vidjet ćemo što će stručni žiri na kraju reći - veli Ana, nezaposlena diplomirana novinarka, koja uz tu ima i diplomu za odnose s javnošću. Kad su kao udruga počeli djelovati, svatko je radio sve i svašta, a onda se situacija malo iskristalizirala, pa je danas svatko zadužen za određeni "sektor".

Ana je koordinatorica filmskog programa, Gabriela, koja u rukama ima diplomu ruskog jezika i književnosti, a još studira etnologiju i antropologiju, zadužena je za glazbeni dio festivala, goste i žiri. Glavni među jednakima, Frane, u Rijeci je završio međunarodno poslovanje na engleskom jeziku, nakon toga je došao na studij poduzetništva u Zadar na kojem je stekao organizatorske vještine. Na kraju je, kaže, odustao od tog studija i sad mu je plan ići na produkciju. U međuvremenu je otvorio obrt za audiovizualnu produkciju - režira, snima i ide prema virtualnom.

Sad kad sam ih predstavila, vraćamo se BAFF-u. Prezadovoljni su kako su Betinjani prihvatili festival, ali i njihovi gosti i sami sudionici.

- Do lani, kada je krenuo i Rab film festival, betinski je bio jedini ovog tipa na potezu od Rijeke do Splita. S obzirom na epidemiološku situaciju, svjesni smo da ove godine BAFF neće biti tako bogat kao prve dvije godine, ali želimo ga odraditi. U slučaju da se situacija promijeni u negativnom smislu, imamo plan „B“, a to je online izdanje BAFF-a. No, duboko se nadamo da do toga neće doći, jer to bi bila hibridan verzija. Inače, moto pod kojim će se ovogodišnji festival odraditi je „Na mladima film ostaje“ jer pruža priliku mladim filmašima da se predstave filmskoj javnosti, kritičarima i svim ostalima vezanima uz filmsku produkciju - govori Frane, a djevojke klimanjem glave potvrđuju njegove izgovorene riječi.

Poziv volonterima

- Ja bih dodala da u Betini, za razliku od drugih festivala koji su stariji, poznatiji i jači od našeg, vlada jedna posebna atmosfera. Intimnije je, nema velikih gužvi, na otvorenom je i uz miris mora, zvjezdano nebo i gajete, ljudi nekako više uživaju gledajući film. Predobro je - Ana će.

U svemu ne bi uspjeli, reći će na kraju, da nemaju svekoliku, uključujući naravno i financijsku, potporu Općine Tisno, TZ Betina, Hrvatskog audiovizualnog centra, Šibensko-kninske županije, te nekih javnih ustanova, a tu su i lokalni sponzori, od ugostitelja do vlasnika apartmana. A u cijeloj priči posebnu ulogu imaju volonteri, pa je Gabriela u ime Rine Bilote, koja je zadužena za taj sektor, pozvala sve mlade i one malo starije da im i ove godine „daju ruke“.

- Molimo da nam se jave osobe koje zaista žele pomoći i biti nam logistika za trajanja festivala. Imaju organiziran smještaj i hranu, ali na umu trebaju imati da ne dolaze na odmor, već na ispomoć. Zahvalni smo svima koji su nam pomagali i koji će nam i ove godine pomoći, a tu ne smijemo izostaviti Narodnu knjižnicu i čitaonicu Tisno koji nam izlaze u susret i jako puno pomažu u pripremi i tijekom samog festivala - rekla je Gabriela. Eto, tko želi pomoći, neka se javi. BAFF ima svoju internetsku i Facebook stranicu i lako je do njih doći… A mi im držimo palčeve da treće izdanje Betina film festivala bude „uživo“, baš onako kako su ga zamislili i u čiju organizaciju ulažu puno pozitivne energije.

 

FESTIVALSKA NAGRADA  "KALAFAT"

Nagrada Betina film festivala je „Kalafat“. Uz snažno povijesno nasljeđe gajete i Betine, ona je postala simbolom filmskog festivala. Višestoljetna tradicija ovom nagradom dobiva novo ruho, nagrađujući najbolje autore kratkometražne filmske forme u čast svim betinskim brodograditeljima i majstorima zanata. Simbolički nagrada predstavlja i majstore filmske umjetnosti. „Kalafat“ se dodjeljuje za najbolja ostvarenja u igranom, dokumentarnom i animiranom programu te najboljem mladom autoru. Iza nagrade još uvijek ne stoji novac, jer budžet im to ne dopušta.

 

16. travanj 2024 08:06