StoryEditorOCM
Ostalopapandopulijana

Koroni unatoč: I ovog ljeta u Tribunju će biti održan festival koji nosi ime uglednog hrvatskog skladatelja i dirigenta

Piše Jasenka Leskur/SD
24. srpnja 2021. - 10:44

I ovog ljeta, unatoč pandemiji koronavirusa i uz sve epidemiološke mjere, u Tribunju će se održati Papandopulijana, deveti po redu festival glazbenih, glazbeno–scenskih, plesnih i filmskih sadržaja koji nosi ime uglednog hrvatskog skladatelja i dirigenta maestra Borisa Papandopula.

U godini obilježavanja 30.te obljetnice smrti hrvatskog velikana, glazbeni i plesni umjetnici predstaviti će publici Papandopulov “Horoskop”, plesnu suitu za dva glasovira i udaraljke op. 52 ” koju je maestro započeo skladati u Zagrebu a završio u Splitu, u kolovozu 1935. godine. Koncert je planiran za otvaranje festivala, 6. kolovoza na Trgu Škver, u izvedbi klavirskog dua Zrinka Ivančić Cikojević i Dalibor Cikojević, te udarljkaša Filipa Merčepa, Fran Krste Šercara i uz sudjelovanje plesnog ansambla “Sjene” iz Šibenika u koreografiji Zorane Mihelčić. Također, nastupa splitska pjevačica Zorica Kondža i Joško Banov ansambl koji će izvesti dvije maestrove dalmatinske pjesme.

U Kulturnom centru sutradan otvara se izložba pod nazivom “Boris Papandopulo i Tribunj”, a nakon toga slijedi “Papandopulijana mladih umjetnika” te projekcija filma s maestrovom glazbom u atriju KC-a. Uz nastup pijanističkog dua Elizabeta Adžaga i sedamnaestogodišnjeg Arisa Dalibaltayana, ovog ljeta predviđen je nastup mladih darovitih umjetnika iz glazbene škole Bad Honnef.

Zaključno, 9. kolovoza na programu je koncert komorne glazbe u Župnoj Crkvi Velike Gospe na kojem nastupaju dvoje profesora Muzičke akademije u Zagrebu: flautistica Renata Penezić i gitarist Darko Petrinjak. Uz njihovu interpretaciju dijela iz Papandopulova opusa na programu su i djela drugih hrvatskih i inozemnih skladatelja. Na početku koncerta predstaviti će se u dvije izvedbe odabrani solist orguljaš, polaznik Ljetne orguljaške škole “Organum” iz Šibenika s kojom festival Papandopulijana surađuje.

Papandopulijana Tribunj je festival kojim Općina Tribunj promiče kulturni identitet u turizmu imenom prominentnog hrvatskog skladatelja i dirigenta maestra Borisa Papandopula. Ovaj hrvatski akademik, umjetnik iznimne glazbene nadarenosti, prepoznat u domovini i Europi, u Tribunju je djelovao u zadnjem periodu svojeg života. Festival ima za cilj povezati glazbenu, plesnu, dramsku i filmsku komponentu skladateljeva opusa. Programska raznolikost, širina i bogatstvo glazbenih tema prožetih idiomom nacionalnog folklora, vješta uporaba suvremenih skladateljskih tehnika 20. stoljeća, upućenost na balet i scenski pokret, film i pučko pjevanje u maestrovom opusu magnet su za domaće i inozemne turiste.

- Petnaestak plodonosnih godina nadahnutih životom u Tribunju uz suprugu Zdenku, od 1975. do 1991. godine, ostavilo je vidan trag u Papandopulovu opusu: gotovo trećina opusa od 480-ak skladbi nastala je u tom razdoblju – kaže prof. Marijan Modrušan, umjetnički ravnatelj Papandopulijane.

- Vizija osnivanja Papandopulijane imala je za cilj prije svega ispripovijedati priču o jedinstvenom hrvatskom skladatelju i maestru u svoj njegovoj veličini koje odlikuju skromnost i jednostavnost. Gospođa Zdenka Papandopulo je nesebično ostavila velik dio ostavštine pokojnog supruga Borisa Općini Tribunj u trajno vlasništvo. Izložba "Boris Papandopulo i Tribunj" brižno i ljubomorno čuva baštinske artefakte jedinstvene glazbeničke osobnosti Borisa Papandopula i svake godine početkom kolovoza otvara svoja vrata u Kulturnom centru Tribunj, a zbirka će u najskorije vrijeme dobiti mjesto za trajan postav u Tribunju, mjestu kojemu je maestrovo srce neosporno pripadalo – veli prof. Modrušan.

U proteklih osam godina festivala, Papandopulijanu je na 24 glazbene i glazbeno - scenske priredbe pratilo preko 3200 posjetitelja. Festival je do sada ugostio četrdesetak hrvatskih i inozemnih glazbenih umjetnika, vrhunskih solista klasične glazbe i desetak komornih ansambala: Zagrebački solisti, Gudački kvartet Rucner, Cantus Ansambl, Hrvatska komorna filharmonija, Riječki klavirski trio, Hrvatski gudački kvartet, Zagrebački kvartet, zborovi Vox animae i Schola Cantorum, Klapa More, Plesna škola Franjo Lučić, plesna udruga Sjene, Studio za suvremeni ples, te estradne zvijezde Marko Škugor, Ana Rucner, Radojka Šverko, Đani Stipaničev, Jacques Houdek, Sandra Bagarić...

Koncem 2020. godine festival Papandopulijana Tribunj registriran je kao udruga građana, a pokrenuta je inicijativa za uspostavu kulturne suradnje s magistratom njemačkog grada Bad Honnef, rodnim mjestom Borisa Papandopula. Osnivač i organizator festivala je Općina Tribunj, na inicijativu i uz umjetničku potporu udruge Hrvatska filharmonija iz Zagreba, te uz sufinanciranje Ministarstva kulture RH.

17. travanj 2024 20:41