StoryEditorOCM
OstaloStiže Dječak s kišobranom

Kažimir Hraste: To je spomenik jednoj ideji i MDF-u, predstavlja dijete, dječaka i djevojčicu u jednom, a ideju mi je dala fotografija mog unuka

Piše Marija Lončar
2. srpnja 2020. - 09:50

Ovogodišnji, 60. Međunarodni dječji festival primiče se kraju. Na ljetnoj pozornici u subotu će biti svečano zatvoren, posve drugačije negoli je to bilo dosadašnjih godina. Umjesto kazališne predstave ili glazbeno-scenskog programa, MDF će ovaj put zatvoriti dokumentarni film koji se bavi sudbinom festivala tijekom Domovinskog rata, ali i u doba korone. Projekcija počinje u 21 sat, a prethodit će joj, pola sata prije, otvorenje spomenika posvećenog djetetu i MDF-u.

Ravnatelj šibenskog HNK Jakov Bilić ističe kako je postavljanje skulpture u blizini ljetne pozornice, svojevrsnog simbola festivalskih događanja, početak realizacija davne ideje da svake godine nakon završetka MDF-a u javnom gradskom prostoru ostane poneki podsjetnik na tu manifestaciju. Godinama se o tomu samo govorilo, ali osim nekoliko dječjih crteža i jednog kamenog reljefa na zidovima zgrade županijske uprave te prošlogodišnjeg murala na autobusnom kolodvoru, ništa se nije događalo.


Autor skulpture nazvane Dječak s kišobranom je akademik i kipar Kažimir Hraste. Šibenčani su izvrsno prihvatili njegov spomenik Draženu Petroviću na Baldekinu koji je, zajedno s košarkaškim igralištem, otvoren 2001. godine, pa je velika i znatiželja kakav će biti Dječak s kišobranom i kakvu će sudbinu doživjeti.


-Ja sam vlasnik tog kipa dok je kod mene, a kada bude postavljen u prostor, postat će javan, živjeti svoj život i morat će se sam izboriti za sebe – smije se Hraste i kaže kako mu je ideju za kip dala jedna fotografija njegova malenog unuka koji se bori s kišobranom većim negoli je on sam.
-To je kip koji predstavlja dijete, dječaka i djevojčicu u jednom, u dobi od 3 do 5 godina kada su najslađi, kada se vidi radost tog doba i života. Napravljen je dosta uvjerljivo bez velikih pretenzija. To dijete jedva drži kišobran, ali je to za njega igra kao što je MDF prostor igre i kreativnosti.


Skulptura u Šibenik dolazi u petak kada će biti i postavljena. Bit će visoka 1, 2 metra, a isto toliko bit će visok i kameni postamen na kojem će se nalaziti.
-Bilo bi još bolje da je skulptura parterna, ali bi se djeca tada sigurno vješala o kišobran, pa smo se zbog njihove sigurnosti odlučili za postament!
Skulptura je izrađena u aluminiju, jer je, kaže Hraste, riječ o izravnoj asocijaciji na Šibenik i TLM u Ražinama. Ali, taj je materijal autor izabrao i zbog njegove bjeline i svjetline nasuprot tamnoj i "ozbiljnoj" bronci.


-U bronci se rade spomenici, a ovo je kipić koji treba pokazati tu neposrednost i dječju kreativnost, vedra skulptura koja bi trebala oplemeniti prostor na kojem će biti smještena.
Dječak s kišobranom bit će postavljen u blizini crkve sv.

Barbare na proširenju koje izgleda kao mali trg. Prvotna ideja bila je da se postavi na mjestu gdje je nekada raslo veliko stablo. Ispostavilo se, međutim, objasnio je Jakov Bilić, da to nije moguće zbog prostorne dokumentacije u kojoj je još uvijek ucrtano stablo kojeg već godinama nema, a dobivanje potrebnih dozvola za lokaciju dodatno je zakompliciralo to što kameni blokovi kojima je ta minijuturna zelena površina bila ograđena potječu s Gradske vijećnice. Zato je izabrana druga lokacija, nekoliko metara dalje, uz zid stepenica koje vode prema topovima na rivi.


-Ta mala figura trebala bi biti iznenađenje u tom prostoru, njegov fokus i orijentacija. Simulacije koje sam radio pokazuju da se dobro uklapa. Ipak, uvijek postoji faktor X, trenutak iznenađenja kada se skulptura postavi u stvarnom prostoru, ali vjerujem da će biti dobro – kazao je Hraste.

19. travanj 2024 06:27