StoryEditorOCM
Ostalopovratak u prošlost

Kako je Šibenik prije 50 godina zamalo izgradio ‘otok za djecu‘: ideju je dobila jedna od najslavnijih svjetskih zvijezda. No, onda je sve propalo...

Piše Joško Ćelar
2. srpnja 2021. - 21:07

Prigoda je da se prisjetimo minulih godina, kad je Šibenik na manifestacijama MDF-a privlačio tisuće izvođača iz zemlje i svijeta s brojnim umjetnicima i ličnostima koje su ga obogatile i koji spadaju u legendu te kulturne manifestacije za djecu Hrvatske i svijeta.

U svečanome otvaranju i programima od dva tjedna, gostovala su dječja kazališta, pojedinci i veliki ansambli, poput onih iz Egipta, Kine, Sjeverne Koreje, Brazila, SAD-a i europskih zemalja. Sa svojim scenskim, glazbenim, filmskim i lutkarskim programima i onima na trgovcima i ulicama, Šibenik je živio s punom predanošću za najmlađe, privlačeći tisuće posjetitelja i turista.

U ovoj priči, svojevrsnome vremeplovu, vratit ćemo se u te nezaboravne godine. One, kad su na pozornicama vladali i velikani domaće i svjetske kulturne elite, Petera Ustinova, UNICEF-ov ambasador dobre volje, nezaboravne Josephine Baker, brojni strani državnici i drugi.

image
Janez Drnovšek i Žarko Domjan
Joško Ćelar

U vezi s festivalom, mnogi se i danas sjećaju planova o kreiranju dječjeg Sedmog kontinenta na otoku Kaknu nasuprot Kapriju, gdje je postojao kamp za odmor djece. Za taj otočni, šumoviti prostor u to doba, posebno se zanimala slavna plesačica i pjevačica Josephine Baker, uz Moricea Schevalliera, Edith Piaff, Giuliette Greco i druge, jedna od najslavnijih estradnih zvijezda svoga vremena.

Svoju karijeru (rođena je 1906. u St. Luiesu, SAD) započela godine 1925. kad je u Francustoj nastupala u crnačkoj plesnoj skupini Revue Negre i ubrzo postala kraljicom znamenitoga pariškoga Moulin Rougea. Francuskom državljankom postala je godine 1937. Svoj posljednji nastup imala je u gradu Bobinou 1975. Umrla je nekoliko dana nakon toga od moždanoga udara. Pokopana je u Monte Carlu.

Dječja kolonija

Kao velika humanitarka i aktivistica oko sebe je okupljala velik broj napuštene djece. U bivšoj državi posjetila je Hrvatsku i Šibenik uoči Festivala djeteta 1972. Iza njezina projekta tada je stao UNICEF, međunarodni dječji fond Ujedinjenih naroda i mnogi svjetski umjetnici. U Šibeniku je Baker uspješno surađivala s prof. Ivom Livakovićem, tada potpredsjednikom Općine Šibenik.

Htjela je stvoriti međunarodnu dječju koloniju za kulturu, odgoj, obrazovanje, sport i rekreaciju djece svijeta s međunarodnom upravom. Ali, ondašnje države strukture Jugoslavije nisu dopustile da se u takvome projektu javljaju elementi nekakve „strane vlasti“, pa bilo to i za djecu.

image
Detalj s ratnog festivala djeteta
Joško Ćelar

Usprkos svemu, Šibenik je s Josephinom Bakar nekoliko godina održavao bliske odnose, obožavala je Šibenik.
Pred kraj godine 1972. jedna neformalna delegacija otišla joj je u posjet na Palma de Mallorcu, gdje je nastupala u poznatom „Tito's klubu“ koji s Titom nije imao nikakve veze.

Na tom letu tada su bili prof. Ivo Livaković, Edita Piler iz Turističkog saveza i drugi turistički djelatnici, ovaj novinar i skupina Šibenčana koja je ondje pošla provesti Božić i Novu godinu u organizaciji „Atlasa“.

Posjetili smo je bolnu u hotelu Belvere i tih dana nije nastupala. Ali nas je srdačno primila u svome apartmanu. Nije prestajala govoriti o Sedmom kontinentu i Šibeniku, koga nakon toga više nije vidjela.

Sedmi kontinent

Ipak, nešto je od (neostvarenog) Sedmog kontinenta ostalo do danas. Pjesma-koračnica skladatelja Alfija Kabilja, koju je na otvaranju MDF-a dugo izvodio dječji zbor „Zdravo maleni“.

„Svirajmo sada Sedmi kontinent. Meštar dirigira-Sedmi kontinent…“, poznata je strofa iz te pjesme.

image
Arsen s najmlađima
Joško Ćelar

A u minulim festivalima ostali su nezaboravni domaći akteri i umjetnici koji su MDF nosili snagom angažiranosti, ljubavi i nadahnuća. Da spomenemo samo neke: dramaturg Tomislav Durbešić, redatelji Franjo Majetić, Zlatko Sudović, Maraio Faneli, Zvjezdana Ladika (međunarodna lutkarska federacija), direktori MDF-a Drago Putniković i Ante Pulić, Arsen Dedić, Jakša Fiamengo, šibenski kazališni ansambl, šibenski glumci Ante Balin i Mate Gulin. I brojni drugi.

Izvan dvojbe je, da je Međunarodni dječji festival svojim postojanjem od 61 godine, uvelike obogatilo trajne vrijednosti Grada Šibenika. Ne samo one iz oblasti kulture.

18. travanj 2024 02:38