StoryEditorOCM
OstaloDrniš

Kad se u kraju tradicionalno poznatom po ojkavici pojavi institucija poput Gradskog pjevačkog zbora to mora izazvati pažnju ukupne kulturne javnosti: Glasovi 'Neume' liječe svaku dušu

Piše Đuro Perlić
3. lipnja 2019. - 14:30

Kad se u kraju tradicionalno poznatom po ojkavici pojavi institucija poput Gradskog pjevačkog zbora "Neuma", još tamo dalekog siječnja 2010. godine, to mora izazvati pažnju ukupne kulturne javnosti.

Već samo ime zbora, "Neuma", izazvalo je pitanja. Svima je laknulo kad su čuli da je to ime za prve oznake tonova, dok se za note u današnjem obliku nije ni znalo.

Osnivačica i voditeljica zbora od prvog dana, profesorica glazbe Jelena Prpa, vrlo hrabro, okruženju usprkos, formirala je repertoar birajući prije svega duhovne skladbe, ali i svjetovne iz različitih glazbeno-stilskih razdoblja, od gregorijanskih korala, preko crnačkih duhovnih skladbi do suvremenih hrvatskih i inozemnih skladatelja. Zbor je nakon prvih proba odmah ušao u žestok ritam nastupa. Uslijedili su cjelovečernji nastupi za korizmu, Dan grada Drniša – Sveti Roko, Glazbene večeri u crkvici svetog Roka, nastupi za advent, za Božić, humanitarni nastupi i nastupi u Večerima pasionske baštine.

Zbor se nije zadovoljio samo nastupima u gradu Drnišu. Pjevali su i u Oklaju, Gracu, Ružiću, Čavoglavama, Visovcu, Mirlović Zagori, Siveriću, Kljacima. Zapažene nastupe imali su diljem Dalmacije, a ponosni su na pjevanje Svete mise u Vukovaru.
Pažljivo smo pratili rad zbora sve ove godine. Promatrač sa strane ne može vidjeti sate i sate truda, proba i učenja pjesama. Vidi se, bolje rečeno čuje se, konačni uradak. Djelovali su u početku nježno, gotovo krhko. Možda smo očekivali nekakvu grmljavinu glasova, ili silnu snagu vokala.

Nježnost u izričaju

Umjesto toga "Neuma" nudi nježnost, iskrenost u izričaju, emociju i pjevnost koji uspijevaju taknuti i glazbeno neuke, poput vašeg reportera. "Neuma" je stjecala iskustvo kroz žive nastupe, kroz živi kontakt s publikom ne libeći se pri tome nastupati i u malim seoskim crkvama, i u staračkom domu. Zar ima ljepše nagrade za njihov trud od suze nemoćne starice i osmijeha na njezinu napaćenom licu nakon odslušane pjesme i njezinih riječi: "Fala van, dico moja!"

U svibnju 2018., u sklopu Dana otvorenih vrata udruga koje organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, "Neuma" održava prigodni program pod nazivom "Prezentacija projekta Festival zborske duhovne glazbe Jubilate Deo" te radionicu o važnosti upjevavanja u cilju razvoja vokalnog aparata.

Tako su i 16. svibnja ove godine održali Dane otvorenih vrata u Srednjoj školi Ivana Meštrovića u Drnišu pod geslom "Budimo promjena koju želimo vidjeti u svijetu, budimo aktivni", s podnaslovom "Glazbeni vremeplov – jučer, danas, sutra". Zanimljivim pristupom, vrlo inovativnim, ali i neuobičajenim, ravnateljica zbora, profesorica Prpa, uspjela je postići da kompletna publika pjeva poput kakva dobro uvježbanog zbora.

Ovaj zbor, skupa sa svojom voditeljicom, svoje pjesme i svoj repertoar istinski žive. Kod njih nema glamura i estradizacije. Njima je radost na licu starice u staračkom domu najveća nagrada.

24. travanj 2024 09:57