StoryEditorOCM
Ostalotužna obljetnica

Jedan od najvećih europskih dramatičara: Na današnji dan prije šest godina napustio nas je Ivo Brešan

Piše Šibenski.hr
3. siječnja 2023. - 13:45

Ivo Brešan, hrvatski književnik i scenarist, preminuo je na današnji dan prije šest godina u Zagrebu. Brešan je rođen u Vodicama  1936. godine, počeo je pisati 1955. godine, a prvi veliki uspjeh doživio je 1971. godine djelom „Predstava Halmeta u selu Mrduša Donja“.

Bio je jedan od najvećih suvremenih europskih dramatičara iza kojeg je ostao bogati opus - brojne izvedene drame, dvanaest romana, osam filmskih scenarija i dvije zbirke priča.

Brešan je pripovijetke počeo objavljivati  u Šibenskoj reviji, a amaterski je glumio u dramskoj družini „Kolo“  te u  profesionalnom šibenskom kazalištu. Od 1960. bio je profesor u šibenskoj gimnaziji, a od 1983. g. umjetnički voditelj u Centru za kulturu i Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku.

Uz dramu „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, njegova najpoznatija djela su „Ptice nebeske“, „Spletke“, „Utvare“, „Anera“, „Svečana večera u pogrebnom poduzeću“, „Hidrocentrala u Suhom dolu“ i druge.

„Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, premijerno je izvedena 1971. u zagrebačkom kazalištu Teatar ITD,  potom se izvodila na pozornicama  europskih zemalja, a nagrađena je i brojnim književnim nagradama.

Bio je oženjen književnicom i profesoricom Jelom Godlar Brešan, koja je preminula u rujnu 2016. godine.

28. travanj 2024 00:10