StoryEditorOCM
Ostalojednoglasna odluka

Jakov Bilić ponovo izabran za ravnatelja šibenskog kazališta: ‘Zadovoljni smo njegovim programom za novi mandat‘

Piše Marija Lončar
31. siječnja 2022. - 14:36

Jakov Bilić ponovo je izabran za ravnatelja šibenskog Hrvatskog narodnog kazališta. Odlučilo je tako Kazališno vijeće na čelu s Anđelom Fržop, glumicom Dramske amaterske družine iz Vodica, a o svemu će zadnju reći Gradsko vijeće već na svojoj sljedećoj sjednici.

Bilića su na sastanku u ponedjeljak jednoglasno podržali svi članovi Kazališnog vijeću, a zadatak im i nije bio osobito težak budući da se jedini javio na natječaj koji je završio 3. siječnja. Neovisno o tomu, ističe Fržop, Bilićev program za novi četverogodišnji mandat dobio je dobre ocjene i jednoglasnu podršku Vijeća.

- Generalno gledano zaista smo zadovoljni predloženim programom aktualnog ravnatelja za njegov sljedeći mandat. Program nije pretenciozan i lako je, rekla bih, ostvariv. Naravno, da se neke stvari koje se nisu uspjele ostvariti u dosadašnje mandatu zbog koronakrize, nastavljaju i u novom mandatu. S obzirom da su financijski i organizacijski poslovi sada dobro posloženi, sljedeće četiri godine naglasak će biti na samoj umjetnosti, vlastitim produkcijama i postprodukcijama. Gospodin Bilić u svom programu naglasak stavlja na hrvatskim tekstovima, ali će se, naravno, raditi i svjetski književni klasici kao i suvremeni tekstovi.

Dobro je i to što kazalište planira raditi na tomu da sa svojim predstavama i programima dođe i do manjih mjesta u županiji u kojima nema takvih sadržaja. Također, u kreiranju svog programa kazalište će se rukovoditi osluškivanjem publike. Ne da joj podilazi, nego da radi predstave za publiku, a ne da se zatvori u svoja četiri zida. Nastavit će se raditi i predstave za djecu, ali bit će tu i drugih zanimljivih komada, suradnji s eminentnim kazališnim imenima, koprodukcija...

Također i kada je riječ o Međunarodnom dječjem festivalu i na njegovoj vidljivosti u zemlji i svijetu. Jedna od stvari na kojoj se radi je i obnova kazališta, ali i upravne zgrade HNK-a. Ravnatelj inzistira i na zapošljavanju dvoje novih glumaca kako bi se vlastite produkcije mogle kvalitetnije raditi, a planira se i zapošljavanje troje ljudi u tehnici. Naglasak je i na potrazi za novim sponzorima i donatorima. Ukratko, Bilićev program je opipljiv i ostvariv – obrazložila je Fržop Bilićev izbor za novog starog ravnatelja.

Kazališno vijeće o izboru novog ravnatelja šibenskog kazališta namjeravalo je odluku donijeti još prije deset dana, ali je sve moralo biti odgođeno zbog korone koja je desetkovala zaposlenike kazališta, a među oboljelima bio je i sam Bilić.

Sadašnji mandat, Biliću istječe za godinu dana. Točnije - krajem prosinca ove godine, no natječaj za ravnatelja morao je biti raspisan godinu dana prije isteka mandata, jer je tako određeno Zakonom o kazalištima.

28. travanj 2024 22:10