StoryEditorOCM
OstaloMLADA SLIKARICa

Iva Josipović crta još od vrtića; Sedamnaest joj je godina tek, a iza sebe ima dvadeset izložbi

Piše Toni Veljača
13. siječnja 2024. - 14:19
Iva Josipović: Kod kuće najčešće crtam olovkom jer mi je to najbrži način da svoju ideju stavim na papirInfovodice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crta još od vrtićke dobi. Sedamnaest joj je godina tek, a iza nje je više od dvadeset izložbi. Glinamol joj nije stran, a olovka joj je stalno u ruci. U njenom ateljeu pronađe se i pokoja slika naslikana temperama.

Školski satovi likovne kulture za vrijeme osnovnoškolskih dana Ivi Josipović su bili najomiljeniji i nikad nije s njih izostajala, jer slikanje je za nju prva i jedina ljubav.

Članica udruge ‘More’

– Crtam otkad znam za sebe. U trećem razredu osnovne škole krenula sam s likovnim radionicama u Likovnoj udruzi “More”. Prvo sam usavršavala znanje kod učiteljice Marije, a od petog razreda kod učiteljice Lele. Ja zapravo puno i ne slikam osim kada sam na likovnim radionicama. Tada najčešće slikam kistom. Osim kista, koristim se i drugim tehnikama poput linoreza, glinamola i tempera. Kod kuće najčešće crtam olovkom jer mi je to najbrži način da svoju ideju stavim na papir – kazuje Iva Josipović.

Ništa posebno je ne inspirira, a inspirira je sve. Sve što Ivino oko zapazi i ruka pretoči na papir pretvori se u očaravajuće umjetničko djelo.

– Kad dobijem neku ideju za nacrtati, samo je nacrtam. Iza mene ima previše slika da bih ih izbrojila i teško mi je neku posebno izdvojiti, ali ima jedna slika koju sam naslikala za izložbu u povodu Svjetskog dana voda prošle godine. To mi je najkompliciranija slika dosad tako da je i najposebnija – dodaje Iva.

Inače, učenica je trećeg razreda Tehničke škole Šibenik i nema problema s usklađivanjem školskih obveza i slikanja. Kao članica Likovne udruge “More” sudjeluje na izložbama. Osim što slika, rado i zasvira. Članica je Vodičke glazbe i Katoličkih skauta Hrvatske. Nema posebnih planova, ali zna da i u budućnosti želi nastaviti crtati i slikati. Kako je krenula tko zna gdje joj je kraj.

01. svibanj 2024 08:00