StoryEditorOCM
Ostaloprije 11 godina

Istaknuti šibenski intelektualac: Na današnji dan napustio nas je Milivoj Zenić

Piše Šibenski.hr
20. studenog 2022. - 10:30

Na današnji dan napustio nas je Milivoj Zenić (Šibenik, 14. VIII. 1953. – Šibenik, 20. XI. 2011.) istaknuti šibenski i hrvatski intelektualac, cijenjeni knjižničar i dugogodišnji ravnatelj Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik.

Neizbrisiv je trag koji je Milivoj Zenić ostavio u kulturnom životu našega grada, ali i države, a za njegov rad su mu za života i nakon smrti dodijeljena važna priznanja. Za doprinos razvoju kulture Republike Hrvatske, 1997. godine odlikovan je odličjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Kukuljevićevu povelju, koju Hrvatsko knjižničarsko društvo dodjeljuje za dugogodišnji rad i znatne rezultate na unaprjeđenju knjižničarske djelatnosti dobio je 2010., piše na Facebook stranici Gradske knjižnice ‘Juraj Šižgorić‘.

Posthumno su mu 2012. dodijeljene Nagrada Šibensko-kninske županije, zbog iznimnog doprinosa razvoju knjižničarske i znanstvene djelatnosti, dugogodišnjeg ravnanja Gradskom knjižnicom „Juraj Šižgorić“ te bogatog autorskog rada i baštinjenja šibenskog kraja u svekolikoj intelektualnoj i pisanoj hrvatskoj kulturi i Nagrada Grada Šibenika za životno djelo, zbog unaprjeđenja knjižničarske djelatnosti u RH, pokretanja izdavačke djelatnosti šibenske gradske knjižnice te općenito zbog promicanja šibenske kulturne baštine, prije svega pisane riječi.

Svake godine, uz obljetnicu Zenićeva rođenja ili smrti, s posebnim poštovanjem ga se prisjećamo podsjećajući javnost na njegov život i djelo kroz impresivan životopis, preporuku knjižničara za čitanje triju knjiga u kojima se bavi šibenskom baštinom („U pohvalu od grada Šibenika: pisana riječ od najstarijih vremena do danas“, „Šibenska katedrala“ i „Stari Šibenik: kalama, skalama i butama“) ili knjigu „Šibenik, srcem i umom“ u kojoj su sabrani neki od njegovih tekstova objavljeni u novinama, časopisima, brošurama i katalozima ili izrečeni u različitim prigodama (predstavljanjima knjiga, komemoracijama...), a koji se tiču Šibenika i njegove okolice, riječi drugih o njemu te izložbu fotografija „Kalama, skalama, butama“ (od 2019. „Lovely Old Town“), stoji u objavi na Facebook stranici Gradske knjižnice ‘Juraj Šižgorić‘.

25. travanj 2024 02:18