StoryEditor
OstaloKnjiževnik koji je volio Miloševića

Hrvatska se pridružila bojkotu dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu

9. prosinca 2019. - 23:14

 

Hrvatski veleposlanik u Švedskoj neće sudjelovati na svečanoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade za književnost, koja bi u utorak trebala biti dodijeljena austrijskom piscu Peteru Handkeu. Tu je informaciju u ponedjeljak navečer na svojem profilu na Twitteru objavilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

- MVEP je odlučio o nesudjelovanju Veleposlanika RH u Kraljevini Švedskoj na sutrašnjoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Stockholmu zbog dodjele nagrade osobi politički angažiranoj u davanju potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga stoljeća, stoji u objavi MVEP-a na Twitteru.

 

Još prije, Albanija je objavila kako će njezin veleposlanik u Švedskoj bojkotirati dodjelu Nobelove nagrade za 2019. godinu, prosvjedujući protiv nagrađivanja književnika Petera Handkea, kritiziranog zbog podrške bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.


Izbor Austrijanca Handkea naišao je na kritike jer je podržavao Miloševića te je bio na sprovodu tog predsjednika Srbije koji je preminuo 2006. u Haagu, tijekom suđenja za ratne zločine.


Dužnosnik turske vlade u subotu je pozvao Švedsku akademiju da promijeni odluku o dodjeli nagrade, a i Kosovo je objavilo da će veleposlanik bojkotirati dodjelu.


"U skladu s našom prvom reakcijom, uputili smo veleposlanika Albanije u Švedskoj da bojkotira dodjelu Nobelove nagrade Handkeu", napisao je na Twitteru albanski ministar vanjskih poslova Gent Cakaj.


"Opravdavanje ratnih zločina tijekom raspada Jugoslavije ne smije se nagrađivati. To će samo ojačati negiranje koje se mora nadići i strogo osuditi".


Sam Handke je u petak na konferenciji za medije u Stockholmu odbio odgovoriti na pitanja o svojoj podršci Miloševiću.

 

21. lipanj 2021 19:50