StoryEditorOCM
OstaloDramski studio "Ivana Jelić"

Glumački nadarene mlade snage: šibenski srednjoškolci doživjeli ovacije publike na premijeri

Piše Marija Lončar
21. ožujka 2023. - 12:39

Dugotrajan aplauz, neskrivene simpatije i naklonost publike, uzvici "bravo" i čestitke koje su pljuštale sa svih strana obilježili su nastup članova Dramskog studija "Ivana Jelić" koji su se ovaj put predstavili novom dramskom igrom pod nazivom "Progovori". Izveli su je na Svjetski dan kazališta za mlade i time pokazali kako se Šibenik može ponositi svojim glumački nadarenim mladih snagama i kako dramska radionica šibenskog teatra radi dobar posao. Osnovana je prije 20 godina, kako je podsjetio ravnatelj Jakov Bilić, nakon tragične smrti mlade glumice Ivane Jelić te je po njoj i dobila ime. Polaznici su mahom šibenski srednjoškolci, ali među njima ima i nešto starijih, već zaposlenih, koje glumačka strast i dalje ne napušta.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Predstavu redateljski potpisuje Oriana Kunčić koja je ujedno i voditeljica Dramskog studija "Ivana Jelić", a video dizajn bio je povjeren Anti Storiću dok su majstor tona i svjetla bili Pavle Karega i Josip Bakula.

Predstava "Progovori" pomalo je slučajno nastala. Prijedlog je prošle godine u studenom došao iz policije povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Na adresu Dramskog studija "Ivana Jelić" stigle su tako autentične ispovijedi žena žrtava nasilja, a Kunčić i polaznici radionice te su dokumentarističke tekstove uprizorili i izveli za tu prigodu. No, reakcije publike, kaže Kunčić, bile su vrlo dobre te se pokazalo da ono što je trebalo biti tek prigodna igra ima potencijal za cjelovitu predstavu.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

-Puno smo na tome dalje radili i nadogradili sve i s off-ovima i ispovijestima tako da je to ispala cjelina sama za sebe takva kakva jest. Sve smo to radili paralelno s još tri projekta koji će svoju premijeru imati u travnju, sredinom i krajem travnja. "Progovori" je glumački vrlo zahtjevna predstava. Bilo je ekstremno teško raditi. Iako su ispovijesti tih zlostavljanih žena teške i mučne djeca nisu imala otpor prema tomu. Naprotiv, imali su potrebu progovoriti o tomu. Bilo je teških trenutaka, znali smo o tomu razgovarati i plakati zajedno, ali sve je to bio dio naše katarze, a ova izvedba zapravo je bila i naša premijera – rekla je Kunčić.

image

 Jakov Bilić

Nikša Stipaničev/Cropix

A samo dan nakon šibenske premijere, "Progovori" odlazi u Bjelovar na 25. Susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ. U bjelovarskom Domu kulture mladi Šibenčani nastupit će u srijedu, 22. ožujka. Na put su otišli s nadom da prošlogodišnji uspjeh ostvaren na 24. Susretu u Rijeci s "Mojom pričom" neće biti usamljen slučaj.

19. travanj 2024 16:42