StoryEditor
Ostalokod topova u Šibeniku

Gledajte na travi dokumentarce o hrani; Jedinstveni festival u Hrvatskoj ima jasnu poruku: proizvodimo, kupujmo i jedimo bez bacanja

28. kolovoza 2018. - 14:36

Hrana, njezina proizvodnja i konzumacija tema su drugog izdanja ekofestivala "Green Eye – Nature is Watching You" koji organizira NP Krka, a održat će se predstojećeg vikenda – od 31. kolovoza do 2. rujna.

"Green Eye", kako ističu ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić i umjetnički direktor festivala Hrvoje Petek, jedinstveni je festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj jer je u cijelosti posvećen ekološkim temama. Lani je najmlađi šibenski festival bio posvećen klimatskim promjenama, a ove godine donosi šest dokumentaraca koji će se baviti tzv. zero waste foodom, to jest stvaranjem hrane bez otpadaka ili, drugim riječima, proizvodnjom, pripremom i konzumacijom bez nepotrebnog viška i bacanja, upravo onoliko koliko čovjeku treba.– Kad smo lani došli na ideju da organiziramo ovaj festival, željeli smo da se on naslanja na sve manifestacije koje NP "Krka" organizira, od "Zvukova Krke" preko "Burnumskih ida" do najnovijeg Krkina polumaratona. Sve one promoviraju naše kulturne i prirodne vrijednosti, ali ovaj festival ima najnaglašeniju notu promoviranja vrijednosti koje kao ustanova moramo zastupati, a to je zaštita prirode i okoliša – istaknuo je Šakić, podsjećajući na to kako su lanjske reakcije publike bile vrlo dojmljive, a dovoljno materijala za razmišljanje i diskusiju ponudit će i im ovogodišnji filmovi koji se bave današnjim, globalno raširenim konzumerizmom, kao načinom življenja u kojem visoko prerađena hrana i brza prehrana zauzimaju značajno mjesto.

Šibenska publika doznat će i kako veliki prehrambeni lanci, proizvodni i trgovački, diktiraju pravila igre, utječući tako i na cijeli ekološki sustav, o čemu puno govori i podatak da se trećina proizvedene hrane na svijetu baca, kao i činjenica da četvrtina stakleničkih plinova nastaje upravo u procesu uzgoja i prerade hrane.


Proizvodnja sama sebi svrha


– Temu hrane izabrali smo jer je ona duboko involvirana u ljudsku kulturu i civilizaciju. Danas se veliki dio hrane ne proizvodi zbog njezine temeljne svrhe – da nahrani čovječanstvo, nego zbog same proizvodnje, odnosno zarade – istaknuo je Šakić.
Šibenski "Green Eye Festival" nije natjecateljskoga karaktera, a izabrani filmovi novijeg su datuma te su sudjelovali i na velikim svjetskim filmskim festivalima, naglasio je Petek.

– Kad se uzme u obzir da se 30 do 40 posto hrane baca i da ona završi na odlagalištima, ta bi odlagališta, slikovito rečeno, bila treća država na svijetu po emisiji stakleničkih plinova. Bavit ćemo se tim temama i potaknuti publiku na razmišljanje – rekao je Petek.

Festival će biti otvoren u petak 31. kolovoza, a prvi je na programu film "Projekt Singhampton", koji je pokrenuo jedan od najboljih kanadskih kuhara Michael Stadtländer, koji ljudima želi pokazati kako nastaje i odakle dolazi kvalitetna hrana. Iste večeri bit će prikazan i austrijski dokumentarac "Zelena laž", koji otkriva kako mnogi industrijski tzv. zeleni proizvodi nemaju nikakve veze sa zaštitom okoliša i održivim razvojem.

Subotnja projekcija počinje filmom "10 milijardi: što je na vašem tanjuru?" koji predstavlja neke vizije i inovacije sa željom da se riješi problem hrane u budućnosti. Nakon toga uslijedit će panel-rasprava, a večer će završiti filmom "Samo jedi: priča o bacanju hrane".Posljednja večer, nedjelja, 2. rujna, počinje s "Kukcima", dokumentarcem koji otkriva kako bi baš te životinje mogle postati izvor proteina u budućnosti, dok "Slučaj čokolada" govori o tome koliko je ta slastica koju obožavaju milijuni ljudi diljem svijeta ustvari gorka zbog činjenice da velike korporacije sustavno izrabljuju djecu u proizvodnji kakaa.

Sve filmske projekcije održat će se na istoj lokaciji kao i lani, na zelenoj površini ispred Kneževe palače, na rivi pokraj topova. Počinju u 20 sati, a ulaz je slobodan.

item - id = 562922
related id = 0 -> 1022064
related id = 1 -> 1021975
17. listopad 2021 14:04