StoryEditorOCM
OstaloVelika obljetnica

Glazbena škola "Krsto Odak" slavi 70 godina: Ni Domovinski rat, ni izbjeglištvo nisu spriječili drnišku djecu da sviraju

Piše Katarina Rudan
21. ožujka 2019. - 10:37

Koncertom učitelja škole u koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole "Krsto Odak" Drniš počelo je trodnevno obilježavanje 70 godina djelovanja ove glazbene ustanove.

U slavljeničkom duhu nastavlja se koncertom bivših učenika škole, dok će sutra na pozornicu sadašnji učenici. Školu, doznajemo od ravnateljice Ines Topić, profesorice klavira, u ovoj školskoj godini pohađa 163 učenika od prvog do završnog, šestog razreda škole. Od tog broja u matičnoj školi u Drnišu je 111 učenika, a 52 ih je u područnom odjeljenju u Kninu, koje je otvoreno školske godine 1999./2000.

- Ne možemo se požaliti brojem učenika s obzirom na demografsku sliku o kojoj se često govori, jer smo ove godine upisali veći broj učenika nego prethodne dvije godine. Čak smo, zbog velikog interesa, neke morali odbiti, kaže Topić. Nakon završene osnovne glazbene škole, djeca koja žele učiti više ili svoju budućnost vide u glazbi, školovanje nastavljaju u Srednjoj glazbenoj školi Ivana Lukačića u Šibeniku.

- Većina ih i dalje ostaje u glazbi, sviraju u našem gradskom Puhačkom orkestru ili Tamburaškom orkestru "Krsto Odak", koji već godinama vrlo uspješno vodi prof. Milka Tomić. Što se tiče uvjeta rada, oni su u Drnišu izvrsni, u novom smo i dobro opremljenom prostoru, ali nam je veliki problem prostor za školu u Kninu. Grad Knin nam je izišao u susret i osigurao prostor u podrumu zgrade Veleučilišta koji nije adekvatan i moramo raditi na tome da dobijemo drugi, kvalitetniji smještaj - kaže Tomić.

 

 

Koliko je učenika u proteklih 70 godina prošlo kroz drnišku glazbenu školu, Topić nije mogla reći, jer je u Domovinskom ratu zgrada stare Gradske kavane u kojoj je škola djelovala, zajedno s cjelokupnom dokumentacijom, glazbalima i inventarom, zapaljena i sve je izgorjelo. Treba istaknuti da škola nije prestala s radom niti u tim ratnim godinama kad su se Drnišani našli u progonstvu.

Hvala ravnatelju Petru Škarici

- Škola radi 70 godina bez prestanka, dakle i za vrijeme rata. Naši učitelji putovali su od hotela do hotela od Šibenika do Makarske, u kojima su naši učenici bili smješteni, i držali nastavu. Tadašnji dugogodišnji ravnatelj Petar Škarica sve to je organizirao, i zahvaljujući njegovoj upornosti te volji i želji učitelja da se s radom nastavi i u ratnim uvjetima, kontinuitet je održan. Gospodin Škarica najzaslužniji je i za preseljenje u prostor u kojem smo sada. Naime, povratkom u Drniš 1995. godine, škola je nastavila s radom u privatnoj kući Skelin. Tu smo bili podstanari sve do 2002., kad prelazimo u novoizgrađeni objekt u Ulici Vladimira Nazora 4 - rekla je ravnateljica Topić i zahvalila svim ravnateljima, učiteljima, učenicima i njihovim roditeljima koji su svojim radom i trudom te učenjem pridonijeli da škola danas slavi 70 godina kontinuiranog rada.

Rade od 1949.

A sve je počelo 1949., kad je u Drnišu je osnovana Niža muzička škola, koja 1967. godine dobiva ime Osnovna Muzička škola "Milić – Štrkalj Zlatana" po prvoj ravnateljici i nastavnici klavira, koja je bila i idejni začetnik osnivanja škole. Od 1990. godine škola nosi naziv Osnovna glazbena škola "Krsto Odak" Drniš po hrvatskom skladatelju rođenom u Siveriću, i to ime nosi do danas. U ovoj glazbenoj školi polaznici mogu učiti sviranje klavira, gitare, harmonike, klarineta, saksofona, flaute i violine. Od trećeg razreda obavezno je sudjelovanje u nekom obliku skupnog muziciranja, pa u školi djeluju pjevački zbor i orkestar, kao i komorni sastavi poput dua, trija, kvarteta...

Kako bi omogućili djeci učenje glazbe u ranijoj dobi, od školske godine 2015./2016. uveden je i program početničkog solfeggia za predškolski uzrast i učenike prvog razreda osnovne škole. Osim drniške djece, Osnovnu glazbenu školu upisuju i učenici s prominskog i miljevačkog područja, te iz naselja Petrovo polje.

18. travanj 2024 00:07