StoryEditorOCM
Ostalo‘Kad se sjetim Krke‘

Film u režiji Tomislava Krnića ovih blagdanskih dana donosi priču o kruhu

Piše Šibenski.hr
27. prosinca 2022. - 08:24

Tamo gdje teku bistre i čiste vode Krke, gdje puše hladna bura i topli ljetni povjetarac, zemlja je kamenita, a plodovi škrti. Ali ono što tu raste i proizvodi se vrijedno je svega truda što ga ulažu žuljevite čovjekove ruke. Zato je četvrti dokumentarni film iz ciklusa „Kad se sjetim Krke“ posvećen upravo plodovima teška čovjekova rada – kruhu, koji posebno cijenimo u ovo blagdansko vrijeme.

Projekt je zamišljen kao oda ljudima i kraju kojim teče Krka. Tekst koji prati film, pisan kao ljubavno pismo ljudi koji su tu živjeli kroz povijest, slavi jednostavnost života i apsolutnu povezanost s prirodom. Vizualno, film je mozaično strukturiran. Kroz pažljivi montažni slijed donosi različite kadrove koji dijelom doslovno, a dijelom apstraktno ocrtavaju tekst i donose atmosferu Dalmatinske zagore, krša, Krke i svega ostalog što čini jedinstveni život snimanog prostora. Narator je sam autor filma. Tako se osjeća ukupni autorski dojam jer izgovorena riječ i snimljeni kadrovi u sebi nose istu emociju. Prostor Krke nudi i fantastičnu zvučnu sliku vode koja teče. Teče kao život, ponekad sporo, ponekad se ruši u slapu.

Posebna pozornost posvećena je detaljima. Kadrovi zrna pšenice, kruha, vode i vatre, etnografski elementi tradicionalnog veza, poneka stara obiteljska fotografija na zidu ili kamen od kojega je izgrađena kuća pričaju priču o životu ovdašnjeg čovjeka i tradiciji koju baštinimo. I dan-danas u krajevima oko Krke može se vidjeti tradicijski način izrade kruha. Iako se više ne mijesi od žita mljevenog u mlinovima, oblikuje se ručno i peče ispod peke u starinskoj kužini. Kako je izgledala jedna takva kužina, kao i mlinareva soba i pogoni za mljevenje žita – vodenice, posjetitelji Nacionalnog parka „Krka“ mogu vidjeti u obnovljenim vodenicama na Roškome slapu, gdje su i snimljeni ti kadrovi.

Trominutni film u režiji Tomislava Krnića i produkciji Digital Media Studia 24/7 sniman je digitalnim filmskim kamerama, uz korištenje drona za snimanje iz zraka. Cjelokupna produkcija snimljena je u tehnologiji visoke razlučivosti 4K. Montaža i postprodukcija djelo su Tomislava Rupića, a film je titlovan na engleski jezik.

18. travanj 2024 07:06