StoryEditorOCM
OstaloĐir po 61. MDF-u

Festival se zavukao u sve kantune grada: iako su događanja reducirana, zabave ne nedostaje, uživaju djeca i svi koji se takvim osjećaju

Piše Marija Lončar
24. lipnja 2021. - 17:18

Polako se zahuktava i 61. Međunarodni dječji festival. Zavukao se već u sve kantune grada. Premda su festivalska događanja znatno reducirana zbog uvjeta rada koje je teatrima i u ovoj godini nametnula korona te smanjenog proračuna, živost koju Šibeniku donosi i ovo izdanje MDF-a osjeti se već od jutarnjih sati kada ulice i trgove, one koje još nisu okupirali štekati, preplave djeca iz festivalskih radionica. Još više navečer kada grad vrvi djecom i roditeljima. Čak i ako nisu među onima koji su uspjeli kupiti ulaznicu za ljetnu ili su vjerni pratitelji filmskih projekcija na Gorici, đir po gradu za vrijeme MDF tradicija je koju, eto, ni korona ne može prekinuti.

U estradnom tonu

Šušura je bilo i u šibenskoj noći, u njezinoj mini varijanti, kako ju je nazvao ravnatelj HNK Jakov Bilić. Bilo korone ili ne, kada je MDF mora se izići vani, napraviti đir po rivi, pogledati vatromet, obvezno kupiti koji balon ili barem kuglu sladoleda...
Počelo je s predstavom Ono bitno umjetničke skupine Vavien Circo iz Granade koji su svojim nastupom branili i međunarodne boje 61. MDF. Nastavilo u pomalo estradnom tonu: dvije večeri zaredom na ljetnoj pozornici pjevali su i svirali Mia Dimšić, Marko Tolja, Ante Gelo i brojni mladi iz HTV-ove emisije A strana izvodeći sklade Rajka Dujmića, Arsena Dedića, Đele Jusića, Mladena Kušeca, Ivice Krajača..., a s njima je pjevala i plesala cijela publika, djeca i odrasli, osobito mame!

image
Nikša Stipaničev/CropixX

Prvi festivalski dani pak protekli su u znaku brojnih izložaba. Dojmljivih i inspirativnih kako smo uostalom odavno navikli kada je riječ o likovnom programu MDF-a koji je do sada ugostio mnoga najistaknutija imena likovne scene ne samo u Hrvatskoj i regiji, nego i u Europi. Uz osnovnoškolce iz cijele Hrvatske koji su na svojim crtežima, postavljenim u Studiju galerije sv. Krševana na Dobriću, progovorili o svojoj današnjici: potresu koji je srušio i kuće nekih od njih, koroni i maskama iza kojih se i najmlađi moraju skrivati, klimatskim promjenama... preko zastavica s dječjim portretima obješenim po cijeloj gradskoj jezgri ispod kojih rijeko koji turist prođe, a da ne napravi koju fotografiju ili selfi.

Izložbe i gostovanja

Tu je i izložba u Brešanovoj sobi posvećena dugogodišnjem prijatelju MDF-a Mladenu Kušecu, zatim izložba kostima Ike Škomrlj te naposljetku čudesni bestijarij Danijela Srdareva u Muzeju grada Šibenika i velika platna Mersada Berbera, bosanskohercegovačkog umjetnika koji je nakon rata stekao međunarodnu reputaciju, a na šibenskom festivalu, u Galeriji sv. Krševana na Gorici, ponovo izlaže nakon 37 godina.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Šibenska publika, među ostalim, imat će priliku pogledati i balet splitskog HNK Petar i vuk, zagrebačku Žar pticu i predstavu Hoću-neću, Matovilku Tvornice lutaka, Zlatno libro teatra Marin Držić i Dubrovačkih ljetnih igara, Miša u toću Gradskog kazališta lutaka iz Splita, Zoru riđokosu zagrebačke Trešnje... I još puno, puno toga na veselje djece i svih koji se takvim osjećaju. Barem dok traje festival!

16. travanj 2024 13:35