StoryEditorOCM
OstaloJedanaesto izdanje

Festival klasične glazbe: Musica Appassionata ispunit će Šibenik strašću

2. srpnja 2018. - 11:02

Jedanaesto izdanje Festivala klasične glazbe "Musica Appassionata" u Šibeniku ove će se godine održati od 18. srpnja do 7. kolovoza, a voditeljica festivala, mezzosopranistica Nera Gojanović iz šibenskog Hrvatskog narodnog kazališta, ističe kako je intencija manifestacije da iziđe izvan zidova teatra sačuvana i ove godine. Festival će tako biti svečano otvoren na tvrđavi Barone s programom arija iz poznatih svjetskih i hrvatskih mjuzikla, a uz Gojanović nastupit će još sopranistica Martina Klarić, bas-bariton Krešimir Stražanac te Gordana Pavić na klaviru.

– Ove godine nastavljamo lani započetu uspješnu suradnju s "Tvrđavom kulture Šibenik". Prošle smo godine, naime, svečano otvorenje imali s koncertom Stefana Milenkovića i Ruhana De Silve za klavirom na ljetnoj pozornici Tvrđave sv. Mihovila pred tisuću gledatelja u publici, a ove ćemo festival otvoriti na Baroneu. Na istoj će se tvrđavi, zahvaljujući suradnji s kulturnom ustanovom "Tvrđava kulture", održati i koncert Aljoše Jurinića, trenutačno jednog od najboljih hrvatskih pijanista mlađe generacije, koji je osvojio niz respektabilnih međunarodnih nagrada – rekla je Gojanović.


Ples na vulkanu


S posebnim zadovoljstvom ističe i nastup njemačkoga gudačkog Henschel kvarteta, koji će koncert održati u klaustru samostana i crkve sv. Frane 21. srpnja.

– Svoj program nazvali su "Ples na vulkanu", a izvodit će Beethovena, Dubussyja i Scholhoffa. Henschel kvartet prije tri godine dobio je i Orlanda na Dubrovačkim ljetnim igrama, a budući da su od 2006. godine svjetski ambasadori SOS Dječjeg sela, prihod s njihova koncerta u Šibeniku bit će namijenjen SOS Dječjem selu u Hrvatskoj – naglasila je Gojanović.
Program festivala "Musica appassionata" nastavlja se 23. srpnja, kad će u Sokolarskom centru Dubrava koncert održati komorni trio "Crisostomo" u sastavu Krešimir Marmilić, violina, Matija Štajcar, violončelo, te Biserka Krčelić, harfa. Neobičan spoj gudačkih instrumenata i harfe, smatra Gojanović, idealan je za bajkovit ambijent Sokolarskog centra, koji je postao stalna festivalska pozornica.

Nekoliko dana kasnije, 31. srpnja, u crkvi Gospe vanka Grada nastupit će proslavljeni hrvatski gitarski kvartet: Zoran Dukić, Petrit Ceku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić, dok će već spomenuti Aljoša Jurinić na Baroneu nastupiti 6. kolovoza.
Jedini šibenski festival klasične glazbe "Musica appassionata" svečano će biti zatvoren 7. kolovoza, kad će u klaustru samostana i crkve sv. Frane nastupiti talijanski mandolinski kvartet Hathor Plectrum, koji u Šibenik stiže zahvaljujući suradnji s Marijom Ritom Rando Baranović, predstavnicom talijanskog Generalnog konzulata u Šibeniku.

– Uvijek pazimo na to da program bude kvalitetan, raznolik, intrigantan i zanimljiv za publiku. Nadam se da će tako biti i ove godine i da će odaziv publike biti dobar, kao što je to, uostalom, bilo i prijašnjih godina – zaključila je Gojanović.

01. svibanj 2024 23:39