StoryEditorOCM
Ostalosjajan domaćin

Festival dramskih amatera Hrvatske i ove godine se pokazao kao pun pogodak; ‘Vodice su postale naš dom!‘

Piše Ivo Mikuličin
26. lipnja 2022. - 17:30

Ugašeni su reflektori, ali ne i glasna razmišljanja o Festivalu dramskih amatera Hrvatske u Vodicama. Značenje Vodica u kulturnom "pokretu" dramskih amatera Lijepe naše posebno je htjela naglasiti Martina Brumen, stručna suradnica Hrvatskog sabora kulture.

- Vodice su postale dom ili, ako hoćete, tvrđava hrvatskog dramskog amaterizma. Tek sad shvaćamo koliko je bio pun pogodak, kad smo prije 8 godina na Hvaru odlučili ponuditi domaćinstvo festivala Vodičanima. Turističkog grada, u kojemu su oko festivala silno ujedinjeni vodička "vlada", Turistička zajednica Vodice i, prije svih, vodičko Pučko otvoreno učilište. Nije to samo moje osobno mišljenje. Tako misli većina hrvatskih kazališnih amatera, koji rado hrle u Vodice. Nije, znate, baš lako organizirati festival u dva tjedna, jer amateri mogu stići samo vikendom. A u 8 godina, koliko smo se udomaćili u Vodicama, napredovali smo u svakom smislu - počela je Martina Brumen.

Topla riječ

Mnogi ističu posebne zasluge ravnateljice vodičkog Pučkog otvorenog učilišta Gordane Birin…

- Njoj pripadaju sve pohvale. Jednako za festival, kao i za oživljavanje dramskog kulturnog amaterizma u Vodicama. Nije riječ samo o dobroj organizaciji. Katkad vam puno znači topla riječ, sitna usluga, kavica i fritula na dočeku, a u tom smislu je Gordana gotovo besprijekorna. Jednako bih istaknula i tehničara Marija Petrovića, te njegova šibenskog suradnika Pavla Karegu, čija nas nazočnost itekako podsjeća na Krešimirov grad i Međunarodni festival djeteta. Znate, kazališni amateri se teže od profesionalaca prilagođuju na nove prostore. A Petrović i suradnici im silno pomažu da to ide brže. Ne pretjerujem, kad kažem da je u Vodičkom kulturnom centru sve po mjeri. I bina, i gledalište, koje nije malo, ali ne i preveliko. Da se lako stvori ona toliko potrebna intimna atmosfera.

Vodičani su zapaženi ne samo po organizacijskim sposobnostima, već i umjetničkim dometima. Posebice Anđela Fržop i Zdravko Todorović…

- Gospođa Anđela je zaista nadarena glumica. Uostalom, i ove je godine bila nominirana za najbolju žensku ulogu u predstavi "Penelopa ili tko to tka". Što se tiče Todorovića, njega nije mimoišlo zasluženo priznanje. Za najbolju adaptaciju teksta u spomenutoj predstavi. On, uostalom, predstavlja važnu kariku u hrvatskom kulturnom amaterizmu i bez te nagrade. Kao voditelj dramske amaterske skupine u Vodicama, redatelj… Katica za sve. Vrijedi još jednom spomenuti "Penelopu". Vodičani su dobili posebnu nagradu za najbolji vizualni dojam. Kao dokaz da u pripremi svojih predstava malo toga prepuštaju slučaju.

Vidimo se dogodine

Znači li sve spomenuto da se i dogodine, ako nam bog dade zdravlja, vidimo u Vodicama!?

- Nema sumnje da će tako biti. Voljela bih da sve začinimo i dalmatinskom klapskom pismom. Bilo je i lijepo, i simpatično, kad su jedne godine na otvaranju festivala zapjevali vodički Bunari. Još bih htjela kazati da moje mišljenje o Vodicama kao domu hrvatskog dramskog amaterizma dijele gotovo svi u Hrvatskom saboru kulture, pa i tajnik Dražen Jelavić - završila je Martina Brumen.

OKRUGLI STOLOVI

Redatelji i djeca

Okrugli stolovi su stara navada Festivala dramskih amatera Hrvatske. No, za razliku od nekih drugih manifestacija, iskusni redatelji i glumci ravnopravno u ćakulama tretiraju mlade glumce, pa čak i djecu.

26. travanj 2024 15:38