StoryEditor
OstaloZbog najavljene kiše

Fališ seli u Gradsku vjećnicu; večeras intervju s "posljednjim" Šibenčaninom Igorom Mandićem, a predavanje će održati i svjetski priznati fotoreporter Damir Šagolj

Piše Šibenski.hr video: Tomislav Fiket
6. rujna 2019. - 15:39

Zbog kiše koja je najavljena svi programi večerašnjeg FALIŠ-a održat će se u Gradskoj vijećnici (Trg Republike Hrvatske 3, Šibenik) i sve će ih ponovo biti moguće pratiti putem videostreama na : https://web.facebook.com/festival.falis/

Ovoga petka, trećeg dana Festivala alternative i ljevice (FALIŠ), koji se do subote, 7. rujna, održava u Šibeniku, počet će u 20 sati velikim intervjuom s piscem Igorom Mandićem, koji će voditi Katarina Luketić
O tranzicijskim pošastima i njihovim posljedicama, posebice na radnice u industriji bivše države, govorit će potom na okruglom stolu "Gospođa tranzicija i drugarice žrtve" Dragana Modrić, Ivana Biočina i Inga Tomić-Koludrović.

Ovaj petak donosi i neke izmjene, točnije rošade u prgramu. Naime, umjesto u subotu, 7. rujna u 21 sat, predavanje svjetski poznatog i priznatog fotoreportera Damira Šagolja održat će se danas, 6. rujna u 22 sata, dok će filozof i sociolog Žarko Paić svoje predavanje, predviđeno za danas, održati sutra u 21 sat.

 

 

Podsjećamo kako je jučerašnji dan na Fališu počeo promocijom “Knjige o jugu” Jurice Pavičića. Pred punim gledalištem na Maloj loži razgovaralo se tako o posljedicama koje „bombardiranje turizmom“ donosi Hrvatskoj, a posebice njezinoj obali, a s autorom, književnikom i kolumnistom Juricom Pavičićem razgovarala je književna kritičarka Katarina Luketić te pisac i direktor FALIŠ-a Emir Imamović Pirke.

„Stvorena je slika nekakve stare Dalmacije koja pruža iluziju kontinuiteta, pa se čak i vojne formacije, ako je to potrebno, mačuju za turiste. Mene zanima nešto sasvim drugo, a to je diskontinuitet. Posebno kad se uzmu u obzir klimatske promjene, jer ovakva mediteranska klima neće postojati za 20 godina, nestat će kupališne destinacije i možda će tek ostati Split i Dubrovnik. Ostat će, otprilike, Disneyland“, kazao je Pavičić, istaknuvši da cijela Hrvatska ima karakteristike kolonije, odnosno provincije.
Književna kritičarka Katarina Luketić istaknula je da Pavičić donosi knjigu u kojoj je Mediteran vrlo precizno opisao putem mikrostudije, pružajući čitateljima niz predodžbi o tome što je on bio, kao i onome što je on sada. „Osim što je odlično napisana, ova knjiga spaja interdisciplinarna područja i unosi nostalgiju kao neku vrstu strasti preko koje se međusobno razumijemo“, kazala je.

Snimku promocije možete pogledati ovdje: https://www.facebook.com/festival.falis/videos/384598438890959/
Središnju temu ovogodišnjeg Festivala alternative i ljevice Šibenik u četvrtka je otvorila povjesničarka Dubravka Stojanović iz Beograda, inače po majci rođenoj Barbača, šibenskih korijena, predavanjem “Populizam: New wave”.

 

 

Stojanović je, među ostalim, kazala kako je populizam lažljiv te kako uvijek kad dođe na vlast učini sve da bi uništio razmišljanja koja mu ne odgovaraju. Populizam koristi krize, prenapuhuje ih, pa čak i izmišlja onda kad ih zapravo nema, kao što je bio slučaj u Poljskoj, kazala je i podsjetila da je i tzv. imigrantska kriza u Europi bila prenaglašena s obzirom na činjenicu da je jedva jedan posto tog stanovništva tada došao u Europu.
„Populizmom nazivamo sve za što ne znamo što je; populizam je i Trump, i Mao Zedong, i ljevica, i Orban, i desnica. Populizam nije ideologija i jasno definirana doktrina, ali unatoč tome postoje njegove zajedničke točke koje se može svesti pod jedan pojam. Populizam uvijek govori u ime naroda i uvijek to radi u ime sto posto naroda. Sjetite se da je Slobodan Milošević kazao kako je za njega glasalo 104 posto građana. Onaj višak koji ne odgovara obično se izbaci iz naroda, jer je svaki pluralizam neprijatelj populizmu iz čije se vizije društva izbacuju svi koji razmišljaju drukčije. Neprijatelj je ključna riječ za populizam. Stalno se redefinira prošlost, a – kako je netko rekao – na Balkanu je povijest neizvjesnija od budućnosti“, kazala je Stojanović i dodala kako posebna odgovornost za rastući populizam leži na ljevici, odnosno socijaldemokratskim strankama od Blaira i Schroedera naovamo, koje su propustile zauzeti prostor preuzevši neoliberalni obrazac.

Snimku predavanja možete pogledati ovdje: https://www.facebook.com/festival.falis/videos/499639140822592/

 

 


U četvrtak je na FALIŠ-u gostovao i grčki teolog Pantelis Kalaitzidis, održavši predavanje na temu “Svete zemlje, svete nacije”. Kalaitzidis je govorio o odnosu vjerskog osjećaja i nacionalnosti, koji on povezuje sa zahtjevom za teritorijalnom isključivošću. Kalaitzidis upravo u tome vidi razlog brojnih ratova, kao i onih na Balkanu, koji su bili vođeni isključivo zbog teritorijalnih razloga i pozivanjem na „očišćenu zemlju“ u ime nekakvog nacionalnog ponosa.
Kršćani moraju, kazao je Kalaitzidis, hitno odlučiti što od ovoga dvoga podržavaju i ispovijedaju: jedinstvo svih i univerzalno bratstvo i sestrinstvo čovječanstva ili nacionalnu partikularnost,etničku rascjepkanost i balkanizaciju te kao njihovu posljedicu crkveni, duhovni i teološki provincijalizam.

Snimku predavanja možete pogledati ovdje: https://web.facebook.com/festival.falis/videos/512085799544411/

 

 

 

# KIšA#FALIš# PROGRAM# GRADSKA VIJEćNICA

Izdvojeno