StoryEditorOCM
OstaloPjesnička rezidencija

Evo tko će ovog ljeta na Zlarinu istraživati život i djelo Vesne Parun za novi multimedijski projekt

Piše Marija Lončar
11. svibnja 2023. - 13:15

Katja Grcić iz Zagreba ovogodišnja je pobjednica natječaja za pjesničku rezidenciju "Vesna Parun" na otoku Zlarinu koji već treću godinu raspisuje šibenska Kulturna udruga Fotopoetika. Nakon pjesnikinje Andrijane Kos Lajtman iz Čakovca i Vere Vujović iz Zagreba koje su na Zlarinu bile proteklih godina, Grcić će svoja dva tjedna, koliko traje rezidencija, na otok Vesnina rođenja provesti ovoga ljeta, najkasnije do listopada, poručuju organizatori.

-Na natječaj se prijavilo 30 kandidatkinja i kandidata. U uži izbor ušli su Tomislav Augustinčić, Monika Herceg, Rajna Racz i Josip Čekolj. Originalnost prijave Katje Grcić nalazi se i u činjenici da bi njezin istraživački rad na Zlarinu trebao biti podloga multimedijskog projekta koji bi razvijala u suradnji s izvedbenim umjetnicima. Time bi život i pjesničko djelo Vesne Parun našli svoje mjesto u novim interdisciplinarnim medijima – navodi Snježana Klarić iz Fotopoetike napominjući kako su članice žirija za dodjelu pjesničke rezidencije "Vesna Parun" za 2023. godinu bile su šibenska novinarka Živana Podrug, pulska pjesnikinja Nives Franić te pjesnikinja i novinarka Sanja Baković iz Zagreba.

Katja Grcić diplomirala je germanistiku i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zadru, a na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu kazališnu dramaturgiju. Piše poeziju, prozu, dramske tekstove, eseje, kritike i znanstvene članke. Bavi se prevođenjem s njemačkog i engleskog jezika. Ima višegodišnje iskustvo rada u nastavi, civilnom sektoru i kulturi. Dobitnica je brojnih potpora, rezidencijalnih boravaka i priznanja za svoj rad.

20. travanj 2024 07:26