StoryEditor
OstaloUspjeh 'Neume'

Drniški Gradski pjevački zbor osvojio srebro na X. Međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova "Zlatna lipa Tuhlja"

Piše šibenski.hr
12. lipnja 2019. - 12:59

Na X. Međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova „Zlatna lipa Tuhlja“, održanom u subotu 8. lipnja u Tuheljskim toplicama, značajan uspjeh ostvario je i jedan dalmatinski zbor. Kao jedini predstavnik Dalmacije, Gradski pjevački zbor „Neuma“ iz Drniša, među teškom konkurencijom, osvojio je srebrnu plaketu. Stručni ocjenjivački odbor činili su vrhunski glazbeni stručnjaci i dirigenti Robert Homen i Goran Jerković iz Hrvatske te Borut Smrekar iz Slovenije koji su ocjenjivali izvedbe oko 650 pjevača okupljenih u 23 zbora pristigla iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Upravo ovi posljednji pokazali su zavidnu razinu kvalitete te je i Grand prix natjecanja otišao u susjednu Sloveniju, u ruke Moškog zbora „Cantores Carnioli“ (Kranj).

Gradski pjevački zbor „Neuma“ predstavio se suvremenim duhovnim zborskim programom (M. Garau: Adoro Te devote, B. Juračić: Usta moja) te obradom pjesme Hrabri ljudi (Đ.Novković - A.Dedić - V.Balić). Pod vodstvom dirigentice prof. Jelene Prpa, drniški pjevači dali su sve od sebe da na dostojan način predstave vlastiti rad, svoj grad te da obrane boje dalmatinskih zborova. Ovaj rezultat je jedan od dosadašnjih Neuminih najvećih uspjeha te posebno raduje činjenica da je ustrajan i kvalitetan rad prepoznat od strane najvećih zborskih stručnjaka. Već nekoliko godina potporu djelovanju GPZ „Neuma“ pruža i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, bez čije pomoći ne bi bilo moguće realizirati ni ovo putovanje.

Natjecanje „Zlatna lipa Tuhlja“ organizirali su KUD „Naša lipa“ iz Tuhlja, Turistička zajednica „Biser Zagorja“ i Terme Tuhelj.

Izdvojeno

13. srpanj 2020 05:20