StoryEditorOCM
Ostalofališ ide dalje

Donacije građana spasile poznati šibenski festival, evo koliko novca je prikupljeno u samo nekoliko dana

Piše Hina
31. kolovoza 2024. - 16:38

Zahvaljujući donacijama građana, organizatori Festivala alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ) prikupili su 2330 eura za organizaciju 12. FALIŠ-a, koji će se ove godine održati od 4. do 7. rujna s glavnom temom - "Ravno do dna, slom civilizacije i što s njenim ostacima?".

"Unatoč financijskim poteškoćama, zahvaljujući podršci građanki i građana, sve je spremno za početak festivala. Svi programi su besplatni i potiču komunikaciju s publikom na javnim prostorima Šibenika", poručili su organizatori.

"Neke od institucija uskratile su nam financijska sredstva, no u vrlo kratko crowdfunding kampanji, zahvaljujući publici, uspjeli smo prikupiti 2330 eura i veliko hvala svima koji su nas podržali. Građanke i građani tako su postali drugi najveći pojedinačni donatori Festivala, što je potvrdilo tezu da FALIŠ-a bez publike ne bi ni bilo", rekla je Maja Šintić.

FALIŠ u Šibenik dovodi goste poput Majda Nasrallaha, palestinskog aktivista, istraživača i kustosa, Rasta Močnika, profesora sociologije u mirovini, Hrvoja Klasića, hrvatskog povjesničara, te Emira Imamovića Pirkea, bosanskohercegovačkog književnika i novinara, ujedno začetnika FALIŠ-a.

Ovogodišnji program bit će otvoren u četvrtak, 4. rujna, u Galeriji svetog Krševana izložbom "Jama". Tijekom četiri festivalska dana, najveći dio programa održavat će se na otvorenom, na Trgu pape Ivana Pavla II., poznatom i kao Mala loža, te je besplatan za sve posjetitelje, a uključivat će predavanja, radionice, izložbe i razgovore s gostima festivala, koje će moderirati i Kruno Lokotar.

"Ako se događa radikalna pretumbacija neoliberalnog kapitalizma, a i dalje se globalnim problemima kao što su ekološka, humanitarna i izbjeglička kriza pokušava doskočiti partikularnim nacionalnim i nacionalističkim politikama, to je scenarij propasti koje je ljudsko društvo vidjelo više puta kroz 20. stoljeće", kaže programski urednik FALIŠ-a Branko Sekulić.

Poučeni tim iskustvom, te objedinjujući sve što se oko nas događa, kao savršena, ali i neizbježna tema ovogodišnjeg FALIŠ-a nametnula se - "Ravno do dna, slom civilizacije i što s njenim ostacima?" Gosti Festivala pričat će upravo o tome", dodao je Sekulić.

16. rujan 2024 11:46