StoryEditorOCM
Ostaloužance dragarske

Dođite u subotu u Jurlinove dvore: Točno u podne 575. izvedba 'Govorite li hrvatski'

Piše Ivan Ugrin
17. listopada 2019. - 11:27

U Jurlinovim dvorima u Dragi, Primošten Burnji, poznati hrvatski glumac Joško Ševo održat će u subotu 19. listopada, točno u podne, 575. izvedbu monodrame Govorite li hrvatski. Ulaz na predstavu slobodan je za sve ljubitelje ambijentalnog kazališta jer će monodrama biti odigrana u prirodnom amfiteatru uz tradicijsku primoštensku bunju.

Ševo je rođen 1959. godine u Trogiru. Diplomirao je hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je i glumu u klasi prof. Božidara Violića na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Na istoj Akademiji trenutno je redoviti profesor na odsjeku Glume.

Monodrama Govorite li hrvatski premijerno je izvedena na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače 1994. u Dramskom kazalištu Gavella u Zagrebu. Joško Ševo na pitanje Govorite li hrvatski? odgovara na najbolji mogući način, stihovima i monolozima nekih od najvećih hrvatskih pjesnika i pisaca. Tako u predstavi možemo čuti tekstove Ive Vojnovića, Petra Zrinskog, Ivana Gundulića, Tina Ujevića, Josipa Prudeusa, Antuna Gustava Matoša, Josipa Pupačića, Jure Franičevića Pločara, Slavka Mihalića, Viktora Vide, Vinka Nikolića, Baščansku ploču i Šibensku molitvu.

 

 

Monodrama je prije nekoliko dana odigrana u Mariboru i bila je to njena 574. izvedba. Više su izvođene samo Stilske vježbe Lele Margitić i Pere Kvrgića.

Brojne nagrade

Osim diljem Hrvatske (Brač, Trogir, Split, Dubrovnik, Osijek, Umag, Rovinj, Pula, Zadar...), velikom broju hrvatskih osnovnih i srednjih škola te u europskim gradovima (Beč, München, Prag, Pečuh, Stockholm, Amsterdam…), predstava je gostovala na još dva kontinenta: Afrika (Južnoafrička Republika) i Sjeverna Amerika (SAD i Kanada). Dijelovi monodrame su izvedeni prilikom dolaska pape Benedikta XVI. u Hrvatsku 4. lipnja 2011. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Inače, Ševo cijeli svoj glumački vijek igra na scenama Zagreba, Dubrovnika, Šibenika i Splita. Zadnjih godina ostvario je niz uloga u HNK Šibenik: uloga Mate Arpun - Škrtičina, uloga Rikardo Kozlović - Glorija, obadvije u režiji Zorana Mužića, uloga Duje Bonačić - Veliki manevri u tijesnim ulicama, režija Vinko Brešan. Sudjelovao je u profesionalizaciji šibenskog kazališta koje je u proteklom desetljeću ovjenčano brojnim nagradama diljem hrvatskog glumišta.

I sam Joško Ševo dobitnik je više nagrada, od kojih za kraj navodimo samo one iz 2010. za ulogu Mate Arpuna u predstavi Škrtičina HNK Šibenik: "Zlatni smijeh" Satiričkog kazališta Kerempuh na danima satire; "Statua Fabijan Šovagović" za najboljeg glumca na Festivalu glumca Vinkovci; Nagrada hrvatskog glumišta za glavnu mušku ulogu.

Za svoj rad odlikovan je ordenom “Danice” s likom Marka Marulića, medaljom grada Zagreba i medaljom grada Trogira za izuzetni doprinos u hrvatskoj kulturi.

24. travanj 2024 02:00