StoryEditorOCM
Ostalozatvoren Betina film festival

Dodijeljeni ‘Kalafati‘: Sedam najboljih otišlo kući s nagradama

Piše šibenski.hr
8. rujna 2020. - 08:33
Pod zvjezdanim nebom betinske rive zatvoreno je treće izdanje festivala s najviše dosad prikazanih filmskih ostvarenjaAna Štrelov

Zatvoreno je treće izdanje Betina film festivala na kojem se 41 kratkometražni film stranih i domaćih autora natjecao u konkurenciji za nagradu "Kalafat".

– Zahvaljujem publici na posjetu ovih dana, nadam se da ste uživali na našim novim lokacijama, hvala svima koji su došli i vidimo se i sljedeće godine – kazao je Frane Bilić, direktor Festivala na početku ceremonije proglašenja najboljih.

Prije velikog finala, podijeljene su prikladne zahvalnice sudionicima "Stop-animation" radionice čiji je uradak publika također imala prilike pogledati. Nadalje, sudionicima BAFF Kampusa pod voditeljskom palicom Renata Baretića, kao i volonterima, također su uručene diplome.

Glavni dio večeri bilo je proglašenje ovogodišnjih dobitnika kratkometražnih filmova.
Stručni žiri u sastavu Maja Gros (producentica), Marko Njegić te Ivica Perinović (filmski kritičari) odabrao je sedam najboljih ostvarenja.

Pobjednik u kategoriji animiranog filma je čileanski dječji film "Dječak i planina" redateljskog para Santiaga Aguilere te Gabriela Monreala.

Sjevernomakedonski film Georgija Unkovskog "Naljepnica" laureat je u konkurenciji najboljeg stranog igranog filma, dok je "Vidim u mraku" najbolji strani dokumentarni uradak.

Najbolji hrvatski dokumentarni film mladog autora je "Glava u balunu" redatelja Mladena Stanića, dok je "Mila" redatelja Karla Voriha osvojila posebno priznanje u navedenoj kategoriji. "Južno voće" redatelja Josipa Lukića najbolje je igrano ostvarenje također mladog autora. U navedenoj kategoriji posebna priznanja osvojili su filmovi "Kućica" za dramaturgiju te film "Druker" za kinematografiju.

Glavni pobjednik kategorije najboljeg domaćeg igranog filma je "Slice of life" Luke Hrgovića i Dine Juliusa dok je "Groblje slonova" Filipa Mojzeša osvojio posebno priznanje.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je uradak redateljice Ines Jokoš – "Izlazite li vanka", dok je "Još jedan odlazak" redateljice Renate Poljak osvojio posebno priznanje.

Nakon zatvaranja festivala i dodjela nagrada prikazan je dugometražni film izvan konkurencije "Mater", redatelja Jure Pavlovića, na oduševljenje publike koja je uz vrstan film uživala i u jedinstvenom morskom kinu iz betinskih gajeta.
 

24. travanj 2024 08:51