StoryEditorOCM
OstaloBaš po volji HDZ-a

Diana Dulibić i Anita Škugor Kodžoman - ugledne i za Kazališno vijeće spremne građanke!

21. prosinca 2017. - 11:02



Šibenski vijećnici su odlučili. Pri kraju maratonske sjednice Gradskog vijeća, trajala je više od osam sati, izabrano je novo Kazališno vijeće šibenskog teatra.



Diana Dulibić, dugogodišnja članica HDZ-a, diplomirana pravnica, donedavna zaposlenica gradske uprave, a odnedavno ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo  te njezina stranačka kolegica, bivša vijećnica i pročelnica za društvene djelatnosti i već niz godina ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Šibeniku Anita Škugor Kodžoman nove su članice Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.



Kao predstavnik Grada Šibenika kao osnivača kazališta, pridružit će im se i popularni pjevač lakih nota Marko Škugor.

Odlučili su tako gradski vijećnici, a od 19 prisutnih, ruku za nove članove podiglo je 14 vijećnika HDZ-a i njegovih partnera, dok je četvero vijećnika iz redova oporbe bilo suzdržano. Protiv je bio jedino SDP-ov vijećnik Joško Šupe.



Nakon što je predsjednik Odbora za izbor i imenovanje Tomislav Lucić, bez ikakvog obrazloženja rafalnom brzinom pročitao imena troje kandidata, Šupu je zanimalo po kojem je kriteriju izbor pao baš na Dulibić, Škugor Kodžoman i Škugora.
-Zanima me jesu li kandidati zadovoljili zakonske uvjete ili je kriterij bila stranačka pripadnost?

Spremno mu je odgovorio gradonačelnik Željko Burić.

-Ako govorimo o Diani Dulibić i Aniti Škugor Kodžoman radi se o uglednim osobama. Diana Dulibić je bila i tajnica Grada Šibenika, pa ako itko zadovoljava kriterij onda je to ona – kategoričan je bio Burić.



Njegov zamjenik Paško Rakić, zadužen za društvene djelatnosti, osjetio se, međutim, pozvanim da gradonačelniku pomogne pa je ustvrdio kako Zakonom o kazalištima baš i nisu jasno utvrđeni kriteriji kada se govori o uglednim umjetnicima i kulturnjacima. Zbog tih nejasnoća, mudro će Rakić, biranje novih članova kazališnih vijeća postala je aktualna tema na državnoj razini o čemu svjedoče slučajevi u Osijeku, Splitu i Varaždinu. A kako u svim tim gradovima HDZ nije na vlasti, Rakić te slučajeve nije mogao povezati sa šibenskim!



Podršku novom trojcu u Kazališnom vijeću odlučio je za govornicom, glasno i jasno, izreći i Jakov Bilić. I to dvostruko, a možda i trostruko. Kao glumac šibenskog teatra i HDZ-ov vijećnik, ali i član već spomenutog Odbora za izbor i imenovanje u kojem je za Dulibić, Škugor Kodžoman i Škugora ruku podigao još prije nekoliko dana. Zdvajajući nad nepreciznim zakonom koji ne objašnjava što se pod pojmom uglednog i renomiranog umjetnika i kulturnjaka uopće misli (pa je, valjda, onda najbolje da se  nitko i ne bira iz te branše) i činjenicom da su svuda problemi u kazališnim vijećima u državi (a kako i ne bi kada se biraju kao u šibenskom slučaju), Bilić je radosno zaključio:

-Osobno smatram da su ti ljudi kompetentni i da mogu pomoći šibenskom kazalištu u raznim aspektima. Meni je želja da se sa šibenskog kazališta skine priča o pravnim i ekonomskim problemima koji postoje!

Iris Ukić Kotarac (NLSP) sjednicu Gradskog vijeća napustila je puno prije nego li je točka o novim članovima Kazališnog vijeća došla na dnevni red. Otišla je zbog drugih obveza, kako je kazala, ali je poručila kako ne odustaje od raščišćavanja situacije u kazalištu te će i dalje inzistirati na odgovorima oko financijskih problema u toj kulturnoj ustanovi.
 

23. travanj 2024 10:02