StoryEditorOCM
Ostalo‘Penelopa ili Tko to tka‘

Dan uoči stote godišnjice rođenja velike hrvatske pjesnikinje: Vodičani u čast Vesne Parun

Piše Jasenka Leskur/SD
7. travnja 2022. - 11:17

Dan uoči stote godišnjice rođenja velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun, kazališni amateri okupljeni u Pučkom otvorenom učilištu Vodice premijerno će izvesti monodramu "Penelopa ili Tko to tka", u subotu 9. travnja s početkom u 20 sati. Monodrama je nastala prema pjesnikinoj autobiografskoj prozi "Moj život u četrdeset vreća" te niza njenih pjesama, a tekst je prilagodio Zdravko Todorović, voditelj Dramske družine, koji je i redatelj i scenograf predstave.

Kazališni hommage jednoj od najistaknutijih hrvatskih književnica, rođenoj u Zlarinu a pokopanoj na Šolti 2010. godine, prvoj ženi u hrvatskoj književnosti koja je živjela isključivo od književnosti i za književnost, tvori devet slika, devet epizoda njenog života: Poljubac života, Hodajući dubravom, Pod muškim kišobranom, Pjesma - kuća moja, Mir čekanja, Tko to tka, Zemlja s tisuću rastanaka, Otmica Mrduje, susret prozora i Ljubav je zemljovid duše.

Zapamćena kao žena nepokolebljiva duha, koja je živjela po svome, slobodno i nekonvencionalno, ova tkalja stihova bila je žrtva nesretne ljubavi, stalno suočavana s nepravdama, pritiskana teretom vreća života, najprije metaforičnih, zatim stvarnih. Nije znala što će s tim rasutim teretom kad je u 77. godini napustila skromni stan u zagrebačkoj Dubravi i smjestila se u podstanarski sobičak u Stubičkim Toplicama, gdje je i skončala.

- Slaveći joj 100.ti rođendan, premećemo te njezine vreće, listamo albume žene sa škoja, vjerne Penelope, koja je izabrala samoću, vjernost i čekanje, te strpljivo prela niti dugih kiša i slušala vjetar s eolskih harfa… Čekanje po postajama! Bio je Zlarin, Prvić, Vis, Šolta, Split, Šibenik, Biograd, Zagreb, Šamac - Sarajevo, Bugarska… Odiseja nesretne Penelope, plovidba mlade žene u potrazi za istinom i golorukom pravdom - kaže se u najavi predstave koja propituje i - tko je bila Vesna Parun?

"Žena pjesnik, ali ne i žena muškobanja. Žena nerodilja, ali ne i žena nemajka. Ljubavnica, ali ne i preljubnica. Ona za koju je njezin dečko bio uvijek jedini muškarac na svijetu… Tko sam ja? Žena otpor i žena prijekor; žena morska medvjedica i morska meduza; žena koralj i žena spužva; žena lupar prilijepljen o hrid, i žena hrid o koju je prilijepljen lupar muškarac…"- odgovaraju njeni stihovi.

Tekst vodičke monodrame izvodi glumica Anđela Fržop, koja kaže da Vesninu poeziju nosi usred srca, od kada su prije deset godina imali manju predstavu "Penelope", omnibus s kojim su se prvi put dobacili do nacionalnog natjecanja kazališnih amatera:

- Tada je naš voditelj, profesor Todorović njenu sudbinu usporedio s Penelopinom, tekst je sad dorađen i proširen, a ja sam se zaljubila. Ne samo u njene stihove, nego i u život – kaže glumica koja je 2018. proglašena najboljom hrvatskom amaterskom glumicom, a još dva puta je bila nominirana za tu nagradu.

- Produkcija predstave je sjajna, Miki Nopling je glazbu prilagodio atmosferi predstave jako lijepo, naš voditelj je promišljao scenografiju, sve skupa – rijetko se vidi ovaj tip, art kazališta.

Nakon premijerne predstave, reprizu "Penelope ili Tko to tka" gledat će glumica Bruna Bebić kao selektorica za 62. Festival hrvatskih kazališnih amatera i nadam se da ćemo ući u selekciju. Festival se vraća u život nakon dvije godine online održavanja, a Vodice su domaćin finalnim danima, dva zadnja vikenda u svibnju. Naša je Dramska družina bila pet puta u finalu, iako je konkurencija uvijek jaka pa od 200 prijavljenih predstava "uđe" tek dvadeset. Podjela nagrada, atmosfera bude jako lijepa, selektore i žiri čine ljudi iz svijeta kazališta...Nadam se da ćemo proći! - kaže mlada glumica koja izvodi monodramu.

Ulaz na premijeru je besplatan.

25. travanj 2024 02:27