StoryEditorOCM
Ostalojedan od najboljih

Dalibor Barić gost filmske radionice u Zagrebu: Pirovčanin koji je bio u kombinacijama za Oscara govorit će o svojim hvaljenim animiranim filmovima

Piše Hina
31. ožujka 2021. - 15:21

Dalibor Barić, redatelj filma "Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa" koji je bio u širem izboru za ovogodišnju nagradu Oscar za najbolji animirani film, gost je filmske radionice Monsterclass Kinokluba Zagreb, koja će se održati u petak, 2. travnja.

Kako se ističe u najavi, Barićevi filmovi dugo su i dobro poznati među revnim pratiteljima domaćeg eksperimentalnog filma, no njegovo je ime preko noći postalo poznato kad se taj njegov dugometražni prvijenac neočekivano našao u širem izboru za ovogodišnjeg Oscara za najbolji animirani film. 

"Iznenađenje je tim veće jer Barić ovim filmom nije odlučio prijeći na mainstream poetiku, nego je naprosto nastavio raditi ono što najbolje zna", dodaje se.

Film se opisuje kao kolaž krimi elemenata, znanstvene fantastike, egzistencijalizma, američkih stripovskih vizuala, starih fotografija i uznemirujuće maglovite animacije. 

"Intuitivan, intenzivan i verbalno neobjašnjiv, ovo je jedan od onih filmova koje bismo najradije preporučili svima oko sebe, ali strahujemo da bi nas većina poslala kvragu jer nisu ništa razumjeli", napominje se.

Putem Zoom kanala Kinokluba Zagreb Barić će govoriti o tome kako koristi razne medije i utjecaje da bi konstruirao svoje neobične radove. Prikazat će se i inserti filmova, dok će razgovor s autorom voditi Luka Ostojić.

19. travanj 2024 19:20