StoryEditorOCM
OstaloSutra na tvrđavi Barone

Čudesan završetak filmskog programa Srijedom po svijetu

Piše Šibenski.hr
27. kolovoza 2019. - 13:28

Posljednja ovoljetna projekcija filmskog programa "Srijedom po svijetu" Tvrđave Barone posvećena je nedavno preminulom doajenu domaće animacije, hrvatskom Disneyu ‒ Milanu Blažekoviću, u čiju će čast sutra, 28. kolovoza, biti prikazan animirani film "Čudesna šuma", najavljuju iz Tvrđave kulture Šibenik.

Snimljena prema motivima "Kaktus bajke" poznate dječje književnice Sunčane Škrinjarić, "Čudesna šuma" prati avanture slikara Palete i šumskih stvorenja u njihovom pokušaju obrane svog doma od zlog Kaktus Cara, a odmah po izlasku film je postao je iznimno popularan među najmlađom publikom i tako generacijama djece ostao u srcu kao najdraži film djetinjstva.

Posebnost priče "Čudesne šume" je što nadahnuće crpi iz domaćeg podneblja i folklora, ali i što u sebi nosi jaku osviještenu poruku o nužnosti očuvanja okoliša i ljudskog suživota s prirodom. Sa "Čudesnom šumom" Blažeković je pokazao da se male kinematografije mogu nositi s velikima u zahtjevnom i skupom procesu animacije, i to ne samo u području kratkometražnog ili eksperimentalnog filma, nego i velikih priča za najširu publiku.

Mnogima najdraži crtić djetinjstva, prvi je dugometražni animirani film u Hrvatskoj (i Jugoslaviji), snimljen 1986. Četiri godine nakon, Blažeković stvara uspješan nastavak "Čarobnjakov šešir", a niz završava još jednim dugometražnim animiranim hitom "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" (1996.).

Milan Blažeković potekao je iz Zagrebačke škole crtanog filma, a osim što je zadužio hrvatsku kinematografiju stvaranjem prvih cjelovečernjih animiranih filmova za djecu, sudjelovao je u stvaranju legendarnih crtanih filmova Zagreb filma, "Profesora Baltazara" i "Inspektora Maske" kao animator, redatelj i scenarist. Preminuo je u svibnju ove godine u 79. godini života, a ostat će upamćen po svom šarenom, bajkovitom i naglašenom idealističkom stilu zbog kojeg je i prozvan hrvatskim Disneyem dok se utjecaj Zagrebačke škole na njegov rad ogleda uglavnom u gotovo psihodeličnoj upotrebi boja i favoriziranju simbolike u odnosu na realistični prikaz.

Projekcija na vrhu grada s kojom će najmlađi dobiti priliku zaviriti u čudesan svijet Milana Blažekovića počinje u 20.30 sati, a film će u razgovoru s koordinatoricom programa Srijedom po svijetu Jelenom Svirčić predstaviti nagrađivani hrvatski animator mlađe generacije, Veljko Popović.

Ulaz je slobodan članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom dnevnom ulaznicom za Tvrđavu Barone. Članovi Kluba na projekciju mogu povesti i nekoga tko nema važeću člansku iskaznicu Kluba, uz predočenje kupona "Povedite prijatelja“ dobivenog pri učlanjenju.

 

 

17. travanj 2024 19:01