StoryEditorOCM
OstaloOtvoren 61. MDF

Burić: Vrijeme je da djeca opet viču i skaču po kalama i skalama; Zima: Sanjajmo, ako ne drugdje, ono u Šibeniku na dječjem festivalu

Piše Marija Lončar
19. lipnja 2021. - 22:13

U Šibeniku će sljedeća dva tjedna sve biti u znaku djece. Počeo je, naime, 61. Međunarodni dječji festival (MDF). Svečano je sinoć otvoren na ljetnoj pozornici smještenoj u središtu grada, između Gradske vijećnice i katedrale sv. Jakova. Festival se održava pod pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića, a njegov izaslanik Zdravko Zima, pozdravljajući gledatelje, kojih je zbog epidemiloških mjera, bilo svega dvjestotinjak, kazao je kako bi Šibenik zbog svog festivala svima mogao biti primjer brige za djecu.

-Govoriti o važnosti MDF-a u Šibeniku gotovo je izlišno, kako zbog njegova kontinuiteta, tako i zbog njegova međunarodnog značaja, a to što je namijenjen djeci daje mu legitimet jedne od najvećih smotri u Hrvatskoj – rekao je Zima, a parafrazirajući velikog španjolskog književnika Pedra Calderona de la Barcu i njegovo djelo "Život je san", na kraju poručio: "Sanjajmo, ako ne drugdje, a ono u Šibeniku za vrijeme trajanja festivala!"

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić posebno je zahvalio svima u šibenskom Hrvatskom narodnom kazalištu zbog toga što ni u jednom trenutku, unatoč problemima, nisu odustali od festivala.
-MDF nije posustao ni u vrijeme rata, a kamoli će zbog korone. Ipak, u ovim vremenima djeca su bila najviše zakinuta i bilo je stvarno važno da ponovo viču i skaču po ovim našim kalama i skalama – istaknuo je Burić.

U svečanosti otvorenja sudjelovao je i festivalski dječji zbor Zdravo maleni te djeca iz kazališne radionice HNK u Šibeniku, a nakon što je zastava 61. MDF podignuta na stijeg, pozornica je pripala plesno-akrobatskom ansamblu Vaiven Circo iz Granade i predstavi Ono bitno.

Ovogodišnje izdanje MDF-a, premda u poprilično reduciranom izdanju zbog korone i smanjenog proračuna, donosi 70 dramskih, lutkarskih, filmskih, likovnih, literarnih i glazbenih programa, a bit će održane i 33 dječje radionice. Posebnu pozornost organizatori su posvetili programima po ulicama i trgovima, a u Godinu čitanja, uz sajam dječje knjige Librić, MDF se uključio i velikom akcijom u kojoj će poznati Šibenčani čitati svojim malim sugrađanima. Jedna od atrakcija bit će i edukativni labirint koji će biti postavljen na Poljani, a vodit će ga umjetnici iz Barcelone.

25. travanj 2024 16:15