StoryEditorOCM
OstaloSkromna Noć muzeja

‘Budi slika iz šibenskog muzeja‘: Ovo je najintrigantniji dio programa u kojem se i Šibenčani mogu poigrati umjetnosti

Piše Marija Lončar
25. siječnja 2022. - 15:00


Muzej grada Šibenika pun ljudi, šušura, zanimljivih događanja i izleta na arheološke lokalitete, glazbe i gastronomskih delicija pripremljenih posebno za Noć muzeja i ove će godine biti samo lijepo sjećanje. Od kada je prije dvije godine korona unijela nova pravila življenja i mnoga kulturna događanja premjestila u virtualnu sferu, ni Noć muzeja nije što je nekada bila. Ustvari, ono što i treba biti i zbog čega je uopće pokrenuta, a to je: popularizirati baštinske ustanove, otvoriti njihova vrata i privući mnoštvo posjetitelja na besplatan posjet i obilazak muzejskog blaga.

Godinama je šibenski muzej bio uz bok onih koji su se u Hrvatskoj isticali inovativnim pristupom i bogatim programom, no ove će godine u petak, 28. siječnja u Noći muzeja, baš kao i lani, dvorane stalnog postava zjapiti prazne. Obići će ih vjerojatno tek pokoji zalutali posjetitelj, uz obvezno poštivanje epidemioloških mjera, kako ističu u šibenskom muzeju.

Nekada se oko Noći muzeja u Šibeniku dizala i medijska pompa, a sada se sve odvija tiho i, teško se oteti dojmu, tek toliko da se uopće održi. Program je skroman, pa će Noć muzeja U Šibeniku sličiti na uobičajeni dan u muzeju. Šibenčanke i Šibenčani koji se ipak odluče otići do Kneževe palače mogu obići stalni postav te aktualnu izložbu u dvorani za povremena izlaganja istaknute zadarske slikarice i keramičarke Marije Višić-Guine.

Na svoje bi ipak mogli doći najmlađi – djeca nižih razreda osnovne škole za koje će u atriju muzeja biti ogranizirano nekoliko radionica i igraonica pod zajedničkim nazivom Upoznaj muzej.

Kako je tema ovogodišnje Noći muzeja "Između stvarnog i digitalnog", dio događanja posjetitelji će od 17 do 24 sata moći pratiti i na Facebook stranici šibenskog muzeja gdje će svoje Priče povjesnice djeci pričati Ana Bilić, šibenska autorica više knjiga i priča za djecu, dok će odrasli moći poslušati i pogledati razgovor s Marijom Višić-Guinom.

Na Facebooku će biti prikazani i rezultati poziva za sudjelovanje u muzejskom izazovu i najintrigantnijem dijelu programa. Pod nazivom „Budi slika iz šibenskog muzeja“, Muzej grada Šibenika pozvao je sugrađane da se "poigraju" umjetnošću. Ponudili su, naime, izbor slika iz svog fundusa i pozvali Šibenčane da odaberu neku od njih te je na svoj način reinterpretiraju i rekonstruiraju upotrebom raznih predmeta, rekvizita, kostima, odnosno da odglume i režiraju prizor s odabrane slike. Sve to naravno moraju fotografirati te do 27. siječnja poslati na elektroničku adresu mgsizazov@gmail.com.

Ovaj izazov šibenski muzej svakako nije sam osmislio nego je slijedio primjer Getty Museuma iz Los Angelesa koji je na početku pandemije i strogog lockdowna kada je većina kulturnih ustanova bila zatvorena za javnost, pronašao način kako zadržati interes svojih posjetitelja.

Muzej je preko društvenih mreža pozvao ljude da iz udobnosti svoga doma naprave vlastitu rekonstrukciju umjetničkog djela. Tu su praksu, ističe ravnatelj šibenskog muzeja Željko Krnčević, prihvatili i drugi muzeji u svijetu, a izazovu koji je postao poznat kao Getty Museum Challenge, ove će se godine pokušati priključiti i šibenski muzej.

-Sve sudionike ovog izazova čeka paket iznenađenja koji će moći podignuti na samu Noć muzeja u Muzeju grada Šibenika.
Mašta je super moć i dostupna svima, stoga pošaljite svoja kreativna rješenja i budite dio viralnog pokreta – poručio je Krnčević.









 

06. svibanj 2024 01:15