StoryEditorOCM
OstaloOdlazak glumačkog barda

Brešan: S njim se mogao identificirati Šibenik i cijela Dalmacija; Bilić: Ništa kod Špire nije bilo "fejk"; Kunčić: Bio je velik glumac

Piše Marija Lončar
27. studenog 2020. - 14:34

"Žao mi je što sam ga kasno upoznao, jer otišao sam na studij s 18 godina… Sad ćemo slaviti 60 godina mature. Donedavno smo bili 20: 20, dvadeset živih, dvadeset mrtvih iz te generacije, muški razred, a onda je umro akademik Ante Vulin i sada oni gori vode 21:19. I to je bila moja sreća − što sam se rodio u Šibeniku − hvala Bogu i roditeljima. Sve više to znam cijeniti, sve mi je dolje lijepo i drago, zafrkancija, pa ta Jadrija, ćakule i mudrovanja… " Tako je prije osam godina u jednom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju o svom rodnom Šibeniku govorio Špiro Guberina, glumac koji je iza sebe ostavio stotine kazališnih, televizijskih i filmskih uloga.

Jedan je od rijetkih u hrvatskom glumištu, kako se i sam znao šaliti, koji je još za života dobio dvije monografije, od kojih je onu zadnju "Nikad više" povodom pola stoljeća njegovog kazališnog djelovanja, 2010. godine objavila šibenska Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalište u Šibeniku na daskama kojeg je legendarni glumac još kao gimnazijalac napravio i svoje prve, tada još amaterske, glumačke korake. A koliko je Šibenik volio svog glumca slikovito kazuje i crtica koju je Antonija Bogner-Šaban zabilježila u predgovoru te monografije. Naime, Špiro je uvijek bio rado viđen gost i na šibenskom Međunarodnom dječjem festivalu. Jednom zgodom, nakon predstave na ljetnoj pozornici, u živom se razgovoru s Jakšom Fiamengom, Dubravkom Jelačićem Bužimskim i Grozdanom Cvitan zadržao se u živom razgovoru u nekoj gradskoj gostionici kada ga je iznenada uočio jedan dječačić, šibensko dite, i bez sustezanja pozdravio: "Živili gospodine Jelenko!" (Guberina je, naime, glumio u popularnoj dječjoj seriji "Jelenko" nastaloj krajem 70-ih godina prošlog stoljeća, op.a.).

Vijest o smrti još jednog velikana hrvatskog glumišta, zatekla je i redatelja Vinka Brešana.
-Smrću Špire Guberine nestao je jedan znak, nešto s čim se mogao identificirati ne samo Šibenik, nego cijela Dalmacija i Hrvatska, a i širi prostor. Bio je bez dvojbe veliki umjetnik i ličnost koja je označila vrijeme i prostor, ne samo u kazalištu i na filmu nego i na televiziji. Nisam ništa radio sa Špirom, ali s njim sam imao i obiteljsku vezu. Bio je Mačak u očevom Hamletu u Mrduši Donjoj. On je tu predstavu, zajedno s drugima, označio i održao 500 izvedbi. Bio je i u obnovljenom Hamletu u Mujinoj (Mustafa Nadarević, op.a.) režiji. Njegova smrt za mene je i obiteljski gubitak – kazao je Brešan.

Odlazak glumačkog barda, još jednog iz starije generacije, duboko je rastužio i glumicu šibenskog HNK Orianu Kunčić.
-Imao je beskrajno puno volje i vremena za razgovore s mlađim kolegama. Upoznali smo se u Sarajevu, kada sam bila na 3. godini Akademije. Čuo je da tu ima jedna Šibenka i htio je da se upoznamo. Super smo se družili. Htio je da ja s njim u Šibeniku na jednoj promociji čitam poeziju, ali nije tad primijetio da sam bila trudna. Kad me kasnije zvao, javila se moja mama, a on je ostao zatečen kada mu je rekla da upravo rađam! Nisam sa Špriom nikada bila na sceni, ali smo imali duge razgovore o Šibeniku i kazalištu. Bio je veliki glumac. Voljela sam kod njega tu jednostavnost i to što nije mistificirao svoj glumački posao. U toj jednostavnosti bio je stvarno velik. Kao što je i Mujo bio jednostavan i velik. Odlazak te glumačke generacije teško mi pada i rastužujem me i zbog te poetike Stanislavskog, te uživljenosti i posvećenosti glumačkom poslu koju su oni imali!

Čast da s velikim Špirom igra u drami Ranka Marinkovića "Glorija", koju je za šibenski teatar režirao Zoran Mužić, imao je pak glumac i ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić.

-Imao sam čast dijeliti pozornicu sa Špirom u Gloriji. Glumio je biskupa. Kolegica Franka Klarić i ja bili smo friški, tek diplomirani glumci i biti na sceni sa nekim tko je imao toliko iskustva i znanja nama je puno značilo. Ovo je veliki gubitak za hrvatsko glumište i hrvatsku kulturu, a prije svega za njegovu obitelj. Kakav je bio na sceni takav je bio i kao čovjek. Ništa kod Špire nije bilo "fejk". Nama mladim glumcima, ako je nešto trebalo reći, rekao bi, ne bi prešutio i to je uvijek bilo glumački točno i konkretno. Mislim da je njegovim odlaskom i Šibenik izgubio jednu vrstu identiteta, pristupa humoru i životu. Ovo je teška godina u kojoj odlaze bardovi, a mi koji smo na početku karijere žalosni smo i zbog toga što na nas nisu stigli sve prenijeti. Špiro je nama u Šibeniku, zbog Međunarodnog dječjeg festivala, važan i kao glumac u dječjim filmovima i serijama. Generacije su, primjerice, odrastale uz njegovog Šipru Špulu. Eto, primjerice HRT će povodom smrti Mustafe Nadarevića reprizirati Velo misto, a u u toj seriji ništa manju bravuru imao je i Šprio sa svojim Strikanom – zaključio je Bilić.

23. travanj 2024 10:02