StoryEditorOCM
OstaloDvostruko slavlje

Borna Erceg napisao operu za bebe: "Danas imam rođendan, a u petak premijeru u najvećoj nacionalnoj kući - zagrebačkom HNK-u"

Piše Marija Lončar
10. rujna 2024. - 19:17

Talentirani šibenski pijanist i skladatelj Borna Erceg danas slavi rođendan, ali će slavlje i veselje biti pomaknuto za tri dana, odnosno u petak, 13. rujna kada će se u Zagrebu u HNK-u održati premijera njegove nove opere Gita i skriveni svijet. Riječ je o operi za bebe, nastaloj u produkciji zagrebačke Male scene i najvećeg nacionalnog kazališta, a namijenjena je najmlađima: bebama od 18 mjeseci i onim nešto starijim u dobi do pet godina.

Borna Erceg pozornost i naklonost šibenske publike stekao je još prije osam godina, svojom prvom, komičnom operom Turia i Plamenko, a s kazalištem Mala scena surađivao je i prije tri godine kada je održana premijera njegove lutkarske predstave Velika tvornica riječi. S Gitom i skrivenim svijetom ta je suradnja nastavljena, a premijeru u Zagrebu na kojoj će svakako biti prisutan, Borna dočekuje s velikim uzbuđenjem.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

-Sve se poklopila. Danas mi je rođendan, a za koji dan premijera moje opere za bebe u nacionalnoj kući. Svi smo uzbuđeni. Bilo je veliko zadovoljstvo to raditi. Od veljače sam posvećen toj operi. Dobar dio ove godine protječe u znaku Gite i skrivenog svijeta. Svaki lik ima svoju temu, svoj lajt-motiv koji ga prati kroz cijelu priču. Trudio sam se da glazba ocrtava radnju. Jedva čekam reakciju djece. Ona su najvažnija!

Priča je to, objašnjava dalje Borna, o emocijama: strahu i ljutnji, ispričana kroz život djevojčice Gite koja živi na svom otoku. Igra se, veseli, smije i uživa, ali ponekad osjeća stvari koje ne zna točno opisati, a još manje kako se zovu i čemu služe. Zato odluči istražiti svijet oko sebe i kreće na putovanje na kojem prvo susreće Pticu s kojom razgovara o strahu. Kasnije dolazi do Vulkana, jer on u sebi nosi buktinju koja eksplodira, i tako upoznaje ljutnju.

Kroz predstavu djeca otkrivaju i upoznaju osjećaje, uče kako ih prihvatiti i čemu služe te kako se s njima nositi, poručuju iz zagrebačkog HNK-a, a Borna napominje kako Gita i skriveni svijet, iako je naslovna uloga glumačka, ima sve elemente prave opere!

image
Niksa Stipanicev/Cropix

-Gita je glumačka uloga i igra je Iva Jerković Oreški, dok su Ptica i Vulkan pjevane. Ptica je sopranistica Tamara Franetović Felbinger, a Vulkan tenor Tvrtko Stipić, iz Opere zagrebačkog HNK. Glazbu izvod mali orkestar, sekstet: dva gudača, dva puhača, klavir i udaraljke, svi članovi Orkestra Opere HNK, a dirigent je Josip Šego. Prije premijere održat će se dvije otvorene generalke, a nakon toga Gita i skriveni svijet ima izvedbe u nedjelju, ponedjeljak i utorak – zadovoljan je Borna ističući dobru suradnju s Malom scenom i voditeljicom tog poznatog zagrebačkog kazališta Bugom Marijom Šimić Milošev koja je ujedno i redateljica predstave, dok libreto i dramaturgiju potpisuje njezin suprug Matej Milošev.

-Bilo je zanimljivo ovo raditi, pogotovo jer sam ja u Šibeniku, a Buga i Matej u Zagrebu. U početku smo se dogovarali i ideje razmjenjivali preko WhatsAppa pa se to malo odužilo. Onda smo otišli u Zagrebi i sve dogovorili za dva dana. Bio sam i na probama i sve je dobro prošlo, a najdraže mi je to što su mi izvođači rekli da im se sviđa glazba, da im je sjela i da pjevaju s uživanjem – otkriva Borna.

Zanimljivo je da je dio autorskog tima Gite i skrivenog svijeta i Bornina supruga, operna pjevačica Jelena Pletikosa. Ovaj put kao "urednica partiture i klavirskog izvadka". A ako ova opera za bebe dobro prođe, nada se Borna, publika bi mogla očekivati i nastavak priče o emocijama, tj. ljubavi i tuzi.

 

 

10. rujan 2024 19:17