StoryEditorOCM
OstaloTravanjsko šarenilo

Bogat program u šibenskom teatru: od komedije i stand-upa preko drame i Rahmanjinova do monografije o projektantu kazališta Josipu Sladi

Piše Marija Lončar
7. travnja 2023. - 13:23

Travanj u šibenskom Hrvatskom narodnom kazalištu donosi bogat program, a uz koncert klasične glazbe i dječju predstavu Medengaj iz vlastite produkcije koja će tijekom mjeseca imati više izvedbi, šibensku publiku očekuju i gostovanja drugih hrvatskih kazališta, ali i ispitna predstava studenata glume splitske Umjetničke akademije te predstavljanje velike monografije posvećene Josipu Sladi Šiloviću, istaknutom hrvatskom graditelju i arhitektu druge polovice 19. stoljeća iz Trogira, među čijim djelima je i zgrada šibenskog teatra.

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

Poslije uskrsnih blagdana u Šibenik 11. travnja stiže Teatar Exit sa svojim "Realistima", a nakon što je ovomjesečna kazališna događanja prvog dana travnja otvorila zagrebačka Moruzgva s komedijom "Tvorničke postavke". Premijera "Realista" održana je prije godinu dana i do sada je, gdjegod je igrana, privukla veliku pozornost publike.

-Predstava počinje "iz publike" koju glumci otpočetka aktivno uvlače u svoj kabaretski obojen svijet: nakon kratkog uvodnog prizora u kojemu se upoznaju s junacima komedije dok se glumci polako okupljaju na sceni i oko nje, gledatelji su pozvani da ustanu i zajedno s glumcima otpjevaju komičan prepjev Internacionale – ističu u Teatru Exit.

"Realisti" su nova hit predstava ovog zagrebačkog kazališta, a kritičari ističu kako je riječ o komadu u kojoj publika uživa i smije se od početka do kraja i to najviše na vlastiti račun i stvaranost u kojoj živi. Redatelj je Matko Raguž, a glume: Domagoj Ivanković, Nika Ivančić, Nikola Nedić, Rok Jurčić i Fabijan Komljenović.

Smijeh će šibenskim teatrom odzvanjati i 13. travnja kada se na scenu penje stand up komičar Goran Vinčić, Slavonac kojeg mnogi smatraju najenergičnijim komičarem na balkanskoj stand up sceni. Vinčić će izvesti svog Dežurnog krivca, predstavu koja je sastavljena od komičarevih najboljih "fora" i improvizacija u trajanju od sat i pol.

Dan poslije, 14. travnja, HNK u Šibeniku ugošćuje studente i studentice 4. godine preddiplomskog studija glume na Umjetničkoj akademiji u Splitu koji će izvesti svoju ispitnu produkciju "Gastarbajter". Suradnja s glumačkim akademijama postala je već uobičajena praksa šibenskog teatra koji, pružajući priliku da se predstave, tako podržava buduće mlade umjetnike. Ulaz na ovu predstavu bit će slobodan.

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

Nakon četiri nagrađivana hit cabareta, "Splićanke","Split in space", "Preko veze" i "Vla-Vla-Vlajland" koji je lani vidjela i šibenska publika, redatelj Ivan Leo Lemo okrenuo se zagrebačkoj priči. Lemine "Zagrepčanke i statičar" u produkciji kazališta Komedija na programu su 19. travnja.

-Kao i u prethodnim Leminim cabaretima i u ovom će se preplitati almodovarovski bizarne i melodramatične priče s energičnim songovima i žestokim plesnim koreografijama – poručuju iz Komedije, a naslovne uloge tumače: Mila Elegović, Nina Kaić Madić, Fabijan Pavao Medvešek, Ivona Kundert i Nera Stipičević.

A nakon komedije dolazi drama! Kazalište Gavella u Šibeniku gostuje 27. travnja s dramom "Naš razred" autora Tadeusza Słobodzianeka. Režiju i scenografiju potpisuje Jasmin Novljaković, a glume: Martina Čvek, Antonija Stanišić Šperanda, Natalija Đorđević, Ivan Grčić, Hrvoje Klobučar, Janko Rakoš, Filip Križan, Ivica Pucar, Enes Vejzović. Predstava, kako objašnajvaju u Gavelli, govori o skupini školaraca, Poljaka i Židova, iz malog poljskog mjesta koje je bilo pod sovjetskom i njemačkom okupacijom što je u tim, posve običnim, ljudima probudilo demone okrutnosti i nasilja.

"Just Rahmanjinov" naziv je glazbenog programa koji su pripremile mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić, a uz povodu 150. godišnjice rođenja i 80. godišnjice smrti velikog ruskog pijanista, dirigenta i skladatelja Sergeja Rahmanjinova. Koncert će se održati 26. travnja s početkom u kazališnom foajeu, tj. u spomen sobi Ive Brešana.

Žanrovsko šareni kazališni travanj, završit će predstavljanjem monografije o životu i djelu arhitekta Josipa Sladića Šilovića. Autor monografije, naslov koje je "Josip Sladić Šilović - Graditeljska djela u Knjaževini Crnoj Gori 1877-1900" je Slobodan Mitrović, arhitekt iz Budve. Naime, ovaj hrvatski arhitekt iz Trogira prema čijem je projektu izgrađeno i šibensko kazalište, u Crnoj Gori je, na poziv tadašnjeg crnogorskog kneza, djelovao punih 20 godina tijekom kojih je izgradio niz prometnica, važnih infrastrukturnih objekata i zgrada koje su i danas u funkciji. Na šibenskoj promociji najavljenoj 29. travnja, bit će, naravno, riječi i o Sladinom projektu šibenskog kazališta.

26. travanj 2024 07:16