StoryEditor
OstaloOd 1. do 5. rujna

‘Betina film festival‘ na Murteru: Na programu je četrdeset filmova, domaćih i stranih, edukativne radionice za djecu i mlade...

Piše Katarina Rudan
19. kolovoza 2020. - 09:18
Motiv s lanjskog festivalaMario Gregov

Betina Film Festival (BAFF), koji već treću godinu zaredom u rujnu vraća film na otok Murter i donosi kratkometražne hrvatske i međunarodne filmove, ove će se godine održati od 1. do 5. rujna. Održava se pod motom „Na mladima film ostaje“, a organizatori, Mirage kreativni studio Šibenik, pružaju priliku mladim autorima da se njihova ostvarenja prikažu publici, dodjeljuju nagrade te organiziraju edukativne i kreativne radionice kako bi mladi „filmaši“ naučili nove vještine.

Trenutno su otvorene prijave za vježbaonicu pisanja scenarija „Disciplina mašte“ pod vodstvom Renata Baretića, u sklopu koje će polaznici osvijestiti neka elementarna, pisana i nepisana pravila te ograničenja scenarističkog zanata - ponajviše ona koja scenaristiku razlikuju od pisanja proze. Organizatori pozivaju zainteresirane da se prijave e-mailom do 20. kolovoza, a više informacija mogu pronaći na službenoj web stranici Festivala.

Osim filmskog programa, koji je ove godine zbog posljedica epidemije koronavirusa znatno smanjen u odnosu na prethodne dvije godine, organizirat će se i radionice za djecu pod nazivom BAFF Kids te BAFF Kampus, koji je namijenjen studentima i mladim filmašima amaterima koji žele učiti, a vode ga filmski profesionalci i drugi znalci filma. Iz epidemioloških razloga broj polaznika radionica je ograničen.

Kad je riječ o filmskom programu, direktor BAFF-a Frane Bilić kaže da će, iako smanjen, i ove godine biti prilično bogat. Projekcije će se, kako je planirano, održati na Trgu na moru ili u Prezentacijskom i informacijskom centru Betina, u kojem se održavaju i radionice. Naravno, sve će se organizirati i održavati prema smjernicama HZJZ-a.

- Za treće izdanje festivala imali smo velike planove i bogat dodatni glazbeni i edukativni sadržaj uz filmske projekcije i radionice, no zbog manjka financijskih sredstava i cijele ove korona-situacije primorani smo izvesti skromniju verziju festivala, barem što se tiče tog dijela programa. Filmovi su odabrani i program od četrdeset hrvatskih i međunarodnih filmova u konkurenciji temeljito se slaže - kaže Frane Bilić.

Dodaje da je Betina Film Festival u dvije godine, od kada se održava, privukao mnogobrojne ljubitelje filmske umjetnosti i kratkometražne forme iz cijele Hrvatske koji su prepoznali kvalitetu i važnost ovakvog događaja na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Projekcije su posjećene, a reakcije publike i više nego odlične. Inače, za najbolja ostvarenja u igranom, dokumentarnom i animiranom programu te najboljem mladom autoru dodjeljuje se nagrada „Kalafat“.

- Festivalski filmovi razlikuju se od onih komercijalnih koje imamo priliku vidjeti na malim ekranima i vjerojatno je publika prepoznala njihovu važnost. Festival u lokalnoj zajednici svakako predstavlja jedan novi oblik javne manifestacije s kojim se dosad nisu imali priliku susresti. Upravo zato stavljamo veliki naglasak na razvoj publike i kritičkom razmišljanju o filmu, pokušavamo uključiti što veći broj djece i mladih u radionice ili u organizaciju festivala kroz volontiranje.
Svaki festival u Hrvatskoj karakterizira i čini autentičnim lokacija na kojoj se održava i mislim da je Betina definitivno uz svoju ljepotu, bogatu tradiciju i sada uz kvalitetni filmski program uz rame s ostalim hrvatskim filmskim festivalima iako smo tek u počecima i naravno, ima mnogo mjesta za rast i napredak - iskreno će Bilić.

S obzirom na epidemiološku situaciju i ako se ona sljedećih desetak dana, ne daj Bože, promijeni nagore, organizatori imaju plan „B“, a to je online izdanje BAFF-a. No, duboko se nadaju da do toga neće doći, jer to bi bila - kako reče Bilić - hibridna verzija festivala.

Izdvojeno

20. listopad 2020 18:15