StoryEditorOCM
OstaloŠibenskim pivačima ništa ne smeta

Autobus s "Kolašima" tri sata čekao u snijegu da ga ralica povuče: Zabili se u ogradu, pa - okitili zlatom!

24. siječnja 2018. - 10:35

Još jedno zlato sjaji se na policama šibenskoga pjevačkog društva "Kolo". S međunarodnog natjecanja zborova "Istria cantat", održanom u Puli, na kojem su sudjelovala 23 zbora iz Hrvatske i Slovenije, "kolaši" su se sa svojim dirigentom Ivo Lisom vratili ovjenčani prvom nagradom u kategoriji folklorne glazbe.

Njihov je nastup najboljim u toj kategoriji ocijenio međunarodni stručni sud u sastavu Fabio Pecci, Bojan Pogrmilović, Branko Starc i Johannes van der Sandt. Maestro Lise ne krije zadovoljstvo osvojenom nagradom, a nastup u Puli nije im pomutila ni mala prometna nezgoda koju su doživjeli na putu prema Istri.

– "Kolo" je još jednom zablistalo. Stvarno smo se dobro pripremili za to natjecanje. Dali smo sve od sebe, a rezultati su to i pokazali. Ali kada smo krenuli u Pulu, dogodila nam se na putu nezgoda. Na autocesti kod Bosiljeva bilo je snijega i naš je autobus proklizao i "zalijepio" se za ogradu. Tri smo sata tu čekali da dođe ralica i da nas povuče. Zanimljivo je da se slično dogodilo i autobusu koji je bio iza nas, a vozio je zadarski zbor "Zoranić" – kazuje Lise, te dodaje kako je pulsko natjecanje imalo četiri kategorije: klasična, duhovna, folklorna i popularna glazba, a folklorna glazba ono je što "kolašima" najbolje leži i u čemu su najuvjerljiviji.

– "Kolu" to dobro leži, to je ono što ljudi nose u sebi. Izveli smo tri skladbe: pjesmu "Kad se Pavle ženjaše" iz novaljskog kola, "Čardaš" Emila Cossetta i pučki napjev iz Murtera "Na dobro van došlo porođenje".
Lise je profesor violine u Glazbenoj školi Ivana Lukačića, a ravnanje "Kolom" preuzeo je prije godinu dana. Ističe kako je riječ o jednom od najstarijih amaterskih zborova u Hrvatskoj koji djeluje u kontinuitetu, a sljedeće godine slavit će 120 godina postojanja.

U svojoj stoljetnoj povijesti šibensko "Kolo" se okitilo brojnim nagradama i priznanjima, pa je svaki nastup zbora, koji je odavno postao šibenskom kulturnom institucijom, velika obveza.
– Mi nikada na natjecanje ne odlazimo po nagradu. Imamo veliku odgovornost prema onomu što "Kolo" predstavlja u kulturnom životu Šibenika i zato nam je prije svega važna razina kvalitete pjevanja – zaključio je maestro Lise i dodao kako se, nakon nekoliko dana odmora, "kolaši" ponovno vraćaju na probe jer ih očekuje puno posla oko organizacije natjecanja "Adria cantat", koje će se u svibnju održati u Šibeniku. "Kolo" se kao domaćin ne može natjecati, jer tako nalažu propozicije, ali će održati kraći koncert, a zatim će uslijediti pripreme za tradicionalni ljetni koncert na Tvrđavi svetog Mihovila.

24. travanj 2024 00:11