StoryEditorOCM
Ostalo‘čitaj pametno-budi cool‘

Antonela Bokan pokrenula prvi čitateljski klub za mlade u Šibeniku. Teme su više nego aktualne

Piše Marija Lončar
12. travnja 2023. - 18:20

Gradska knjižnica Juraj Šižgorić već godinama među svojih oko 6000 članova, najmanje ima mladih, srednjoškolaca i onih koju godinu starijih. No, Antonela Bokan iz Murtera, i sama po struci knjižničarka, premda se tim poslom profesionalno ne bavi, uvjerena je da to ne znači da mladi ne vole čitati već smatra kako samo treba naći način kako do njih doprijeti. Odlučivši uhvatiti se u koštac s tim izazovom, osmislila je program kako potaknuti mlade da dolaze u knjižnicu, čitaju i o tomu razgovaraju, predstavila ga šibenskoj knjižnici i u suradnji s njom pokrenula prvi čitateljski klub za mlade u Šibeniku pod nazivom Čitaj pametno - budi cool. Riječ je zapravo o radionicama koje se bave konkretnim i životnim temama bliskim i važnim mladim ljudima, a o kojima se oni ne usude ili nemaju priliku razgovarati. Trajat će dva sata, a uključivat će, ističe Bokan, dvije skupine polaznika: mlade od 15 do 19 i od 19 do 23 godine. Teme i knjige bit će prilagođene svakoj dobnoj skupini.

-Radionice za mlade u okviru čitateljskog kluba zamišljene su kao druženje uz pročitanu knjigu, a održavaju se jednom mjesečno – govori Bokan napominjući kako je prva radionica okupila srednjoškolce, odnosno mlade od 15 do 19 godina i održana je posljednjeg dana ožujka, a nova je na rasporedu krajem travnja i uključit će i starije polaznike.

image

Antonela Bokan, voditeljica čitateljskog kluba za mlade

Privatni Album/

-Planiramo svaki mjesec odabrati određenu tema i predložiti knjigu koju za tu temu treba pročitati kako bi se sudjelovalo na radionici. Polaznici prve radionice ne moraju, ako ne žele, sudjelovati na svim sljedećim radionicama. U tomu i jest razlika između radionica i čitateljskog kluba. Naime, osobe koje se se prijave i sudjeluju u prvoj radionici ne moraju doći i na ostale, već mogu birati one teme za koje su zainteresirani. Mislim da je to dobar način privlačenja mladih u knjižnicu s obzirom da svi znamo što misle o onomu što je obvezno i kontinuirano – objašnjava Bokan i dodaje kako je prva radionica okupila četvero mladih, a taj broj smatra posve zadovoljavajućim.

-Tema je bila društvene mreže nasuprot stvarnog života, a knjiga koju je trebalo pročitati je Online kučke Selme Parisi. Kroz deset priča, progovara o tome koliko opasno i u kojoj mjeri traumatično može postati ono što je prvotno bilo namijenjeno zabavi i povezivanju. Mladima je sve to bilo vrlo blisko i bili su vrlo zainteresirani razgovarati o tomu. Bilo je u svakom slučaju vrlo živahno. Oni su danas izloženi velikom pritisku sa svih strana. Problem je, u usporedbi s mojom generacijom, primjerice, to što se sve brzo odvija i ako se nešto dogodi to odmah bude na mreži i svi za to brzo doznaju – rekla je Bokan.

Dodala je kako je prva grupa polaznika htjela ostati anonimna, a nisu željeli niti da ih se snima. Njihove želje u knjižnici su podržali jer se, smatra Bokan, na taj način mladima želi pokazati kako su knjižnice za njih sigurno i prijateljsko mjesto. Bokan vjeruje da će i druge teme pobuditi zanimanje među mlađom populacijom, pa će se na nekom od sljedećih druženja razgovarati kako je u isto vrijeme studirati i biti majka, odnosno kako izgleda studiranje ako se mora raditi i zaraditi novac za fakultet.

image

Antonela Bokan, voditeljica čitateljskog kluba za mlade

Privatni Album/

Druga radionica pak na rasporedu je 26. travnja i bavit će se poremećajima u prehrani, a prijave u knjižnici primaju se do 21. travnja.

-Svaka druga mlada osoba svoj fizički izgled doživljava kao problem. Zbog toga se mrzi, okrivljuje, izgladnjuje, prejeda, trenira i tako u krug. Knjiga Janje Vidmar "Bucka" koju smo izabrali za čitanje izvrsno prikazuje što znači živjeti takav život. Poremećaji u prehrani zapravo su naši prijatelji, a zašto je to tako i kako se Bucka s njima nosi, doznat ćemo na novoj radionici – rekla je Bokan vjerujući kako će nova radionica na koju su pozvane obje skupine mladih, tj. svi od 15 do 23 godine, biti ipak brojnija negoli prva.

06. svibanj 2024 16:17