StoryEditor
Ostaloveliki uspjeh

Animirani film Šibenčanina Dalibora Barića u konkurenciji za Oscara! ‘Mislio sam da je šala, nisam vjerovao...‘

Piše Šibenski.hr
20. siječnja 2021. - 10:29
Dalibor BarićAnimafest

Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa Šibenčanina Dalibora Barića našao se u konkurenciji za ovogodišnju nagradu Oscar. Već i nominacija za film o pobuni proitv sustava bio bi veliki uspjeh

- Nemam pojma. Nisam ni ovo vjerovao. Moj producent je prijavio a ja sam mislio da pretjeruje. Onako, zvučalo mi je više kao šala, rekao nam je vidno uzbuđeni Barić za Večernji list.

Iako je odlični Pixarov Soul evidentan favorit, ne treba isključiti niti iznenađenje, a za svakoga, pogotovo za našeg predstavnika nominacija bi bila doista ravna samom Oscaru. Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa film je o Martinu koji je u bijegu jer je pokušao boriti se protiv sustava, dok je Sara konceptualna umjetnica. Zajedno se pridružuju zajednici revolucionara na selu, a za petama im je policija. Redatelj kaže da je nakon snimanja u studiju trebalo još oko šest mjeseci slaganja i animiranja u priči koja bi mogla rezonirati kod američke publike.

- Da, nadam se ne u Qanon smislu! Teško je ukratko opisati. Ima priču ali nije linearno i jasno kao dan. Bliže nekom eksperimentalnom romanu po strukturi, hrpu je referenci i enigmi u filmu opisao je strukturu svojeg filma. Glasove su u filmu posudili Pavlica Bajsić, Boris Bakal, Mario Kovač, Nikša Marinović,Frano Mašković, Rakan Rushaidat, Željka Veverec i Ana Vilenica.

Film je već bio na nizu festivala, Barić se nada da će se prikazivati i u domaćim art kinima. Američki novinar Steve Pond s The Wrapa posebno ga je istakao među internacionalnim naslovima navodeći, očito bez dovoljno predznanja, kako se radi o 'hrvatskom filmu s intrigantnim i zbunjujućim naslovom', piše Večernji list.

. Uz Barićev film tu su i filmovi iz Poljske, Danske, Latvije, Južne Koreje…

Izdvojeno

26. veljača 2021 08:32