StoryEditorOCM
OstaloSve skromno, ali spremno

60. MDF prvi je festival u Hrvatskoj koji se otvara nakon korone; večeras počinju online upisi u radionice, a u ponedjeljak prodaja ulaznica

Piše Marija Lončar
12. lipnja 2020. - 13:59
Na fotografiji: Gradonacelnik Zeljko Buric i ravnatelj kazalista Jakov Bilic, te na video pozivu ministrica kulture Nina Obuljen Korzinek.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Najkraće rečeno -uspjeli smo! Tim je riječima ravnatelj šibenskog Hrvatskog narodnog kazališta Jakov Bilić najavio program ovogodišnjeg, 60. Međunarodnog dječjeg festivala (MDF), koji se svečano otvara u subotu, 20. lipnja, a do 4. srpnja, kada se spušta festivalska zastava, bit će izvedeno ukupno 110 raznih programa! Još prije dvadesetak dana sve je izgledalo poprilično neizvijesno i znatno skromnije, a Bilić je sada najavio i ono na što više nitko nije računao – inozemni program i sudionike iz nekoliko zemalja.
-Imat ćemo i 24 radionice za oko 600 djece, 21 dramsku i lutkarsku predstavu, tri izložbe, 8 filmova na Gorici... Festival će svečano otvoriti predstava "Uspavanka za mišića" Dječjeg kazališta Branko Mihaljević iz Osijeka koje je otvorilo i prvi dječji festival u Šibeniku. Hvala Osječanima koji su nam uskočili gotovo u posljednji tren nakon što je predstava Zagrebačkog kazališta lutaka "Medo Đuro kod zubara" otkazana gotovo zbog autorskih prava, a vezano uz izravni prijenos na HTV-u – objasnio je Bilić te najavio kako će se upis u radionice obavljati isključivo online i počet će već ovoga petka u 18 sati, a i ulaznice za sve predstave će se od ponedjeljka, 15. lipnja od 10 sati također moći kupiti samo online.
Koroni i svim zavrzlamama oko epidemioloških mjera unatoč, šibenski MDF može se pohvaliti da je, ako ne prvi, a ono sigurno među prvima kazališnim festivalima u Europi koji se otvara nakon korone. Ministrica kulture i predsjednica Festivalskog vijeća MDF-a Nina Obuljen Koržinek, koja je na predstavljanju programa sudjelovala audio-video vezom iz Zagreba, pohvalila je vodstvo šibenskog kazališta koje je u kratkom roku uspjelo, kako je kazala, uspješno organizirati festival.
-Drago mi je da je ovo prvi nacionalni festival koji objavljuje svoj program. Iza nas je teško razdoblje za kulturu, umjetnike i publiku. Prije mjesec dana održali smo sastanak sa svim intedantima i dogovorili da se održe svi festivali, istina u drugačijem obujmu. Drago mi je da je šibensko vodstvo brzo reagiralo. Ovo je reprezentativan program koji se oslanja prvenstveno na hrvatske izvođače, a nešto i na međunarodne. Bilo je puno izazova, ali ako se u ovakvim okolnostima festival uspio uspješno organizirati sigurna sam da je pred njim još puno sjajnih godina. Veselim se što ćemo se sljedeće subote vidjeti u Šibeniku – kazala je Obuljen Koržinek.
Većina festivalskih događanja pak ove godine neće se održavati na ljetnoj pozornici između katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice koja je vremenom postala i svojevrsni simbol MDF-a. Osim otvorenja i svečanog zatvaranja na toj sceni održat će se još samo koncert na Svjetski dan glazbe, 21. lipnja, kada će s dječjim pjevačkim zborovima Cvrčak i Zdaravo maleni nastupiti Mia Negovetić. Sva ostala događanja i predstave sele se na pozornicu na trgu ispred OŠ Fausta Vrančića.
Podsjetnik na korona izdanje ovogodišnjeg MDF-a bit će i skulptura Kažimira Hraste Dječak s kišobranom koja će biti postavljena kod crve sv. Barbare, tj. ulaza na ljetnu pozornicu. Također, i veliki mural na pročelju višekatnice na Baldekinu koji će napraviti Tomislav Lončarić Lonac, najavljen je kao hommage MDF-u održanom svih ovih godina i desetljeća.
Da će ovogodišnje izdanje MDF-a biti posebno vjeruje i šibenski gradonačelnik Željko Burić ističući kako je kultura važan segment svake urbane sredine, a povezanost grada i festivala namijenjenog najmlađoj publici osobito je snažna.
Koliko će 60. MDF zapravo biti skroman, govori i njegov proračun koji iznosi svega 800 000 kuna koje su osigurali Ministarstvo kulture, Grad Šibenik, Šibensko-kninska županija te razni sponzori. Prošle godine, usporedbe radi, festival je koštao 2, 1 milijun kuna!

24. travanj 2024 02:12