StoryEditorOCM
KnjigeEVO IDEJE

Zašto gradonačelnik i župan ne bi darivali svojim gostima i knjige šibenskih autora? Recimo remek-djelo Aljoše Vukovića

Piše Zdravko Pilić
7. srpnja 2022. - 18:41

Prije neki dan boravio je u u nastupnom posjetu Šibeniku Veleposlanik Kraljevine Danske, Njegova Ekscelencija Ole Frijs - Madsen. Na tvrđavi Barone tom se prigodom susreo sa Željkom Burićem, gradonačelnikom Šibenika i Goranom Barišić Bačelić, ravnateljicom Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik.

 srdačnom razgovoru, kako smo izvješteni od protokola, gradonačelnik Burić izrazio je 'dobrodošlicu danskom veleposlaniku istaknuvši želju za produbljenjem suradnje Šibenika sa danskim gradovima na mnogim srodnim poljima.' A dobili smo i sliku s tog susreta, na kojoj se vidi da je šibenski gradonačelnik visokog gosta i darovao lijepim šibenskim darom – Vinoplodovom travaricom u boci sa šibenskom katedralom.

Ako se mene pita, izvrstan izbor! Taj dar, na reprezentativan način, sjedinjuje ono najbolje što Šibenik ima, i po čemu smo poznati, i s čim se dičimo, ali jedna vijest od prije neki dan sugerira da bi mogli još i bolje.

Naime, šibenski autor, književnik i haiku pjesnik Aljoša Vuković dobio je pohvalu Nagrade Grigor Vitez za čuvanje ljepote i bogatstva šibenskog govora u knjizi 'Evala', u izdanju naše gradske knjižnice Juraj Šižgorić, u kojoj Vili Lakić i njegova ekipa nastavljaju veliko (i izdavačko) djelo Milivoja Zenića. Za tu je knjigu recenzentica Silvija Šesto rekla da je poetska abeceda Šibenika, a akademik Josip Lisac da je antologijska zbirka hrvatske dijalektalne književnosti, a ovo je priznanje zavrijedila na najstarijem hrvatskom natječaju za književnost namijenjenu djeci, na koji su ove godine stigla rekordna 144 naslova.

Zato bi bilo lijepo – evo prijedloga – kada bi, pored plodova zemlje, i bogatog povijesnog naslijeđa, gradonačelnik – a zašto ne i župan - ubuduće darivao svoje goste i darovima suvremenog šibenskog duha, poetskim abacedama Šibenika. Pa da im, uz travaricu, i(l) vino pokloni i jednu malu knjigu šibenskih autora, jedno malo 'Evala', jedan Aljošin haiku, da se 'siti di je bija' – 'Fortica/ umisto kaluna/ pucaju vidici'.

19. travanj 2024 09:38