StoryEditorOCM
KnjigeŠibenski muzej u akciji

Uz crtanku "Oboji me" djeca će istraživati stalni postav i šibensku povijest

Piše Marija LONČAR
Nikolina VUKOVIĆ STIPANIČEV/HANZA MEDIA
1. veljače 2017. - 16:06



Jesu li zapuhali neki novi vjetrovi u Muzeju grada Šibenika? Pokreće li, nakon dulje stanke, muzej ponovno stalnu izdavačku djelatnost?

Odgovor je, čini se, pozitivan. Šibenski muzej je pokrenuo edukativnu ediciju pod nazivom "Schedae educativae", koja obuhvaća seriju crtanki koje će djeca bojiti i tako kroz igru otkrivati što sve krije stalni postav šibenskog muzeja. Prva u toj seriji je crtanka "Oboji me", namijenjena najmlađima s ciljem popularizacije kulturne i povijesne baštine grada, ali približavanja i otvaranja muzeja javnosti.

Pokretačice edicije su kustosice Anita Travčić i Katarina Urem.

– Crtanka "Oboji me" prva je u seriji nove edicije muzeja "Schedae educativa", što u doslovnom prijevodu znači "radni listići". S tom smo edicijom muzej htjeli više okrenuti javnosti i ponuditi djeci, ali i odraslima, radne listiće na temu kulturne povijesti i baštine Šibenika. Ideja je proistekla iz prošlogodišnje Noći muzeja, kada smo organizirali radionicu koja se sastojala od crtanja predložaka iz stalnog postava. Djeci je to bilo vrlo zanimljivo i odaziv je bio velik. Zato smo odlučili da na ovogodišnjoj Noći muzeja promoviramo našu crtanku, a sudeći po reakciji djece, a bilo ih je u radionici više od 40, ona im se jako svidjela – objasnila je Travčić.
 

S crtankom u muzej




"Oboji me" zapravo, nije klasična crtanka. Sastoji se od 12 listova koje treba obojiti, ali se mogu i kolažirati, pa je u mapi priložen i kolažni papir.

– Na listovima su nacrtani predmeti iz stalnog postava. Te smo predloške za bojenje kopirali s fotografija koje su rađene za postav. Dakle, riječ je o predmetima od prapovijesti, preko antike do ranog srednjeg vijeka. Tu su i naši grbovi, Bogorodica s djetetom… Tu je i jedan list s fotografijom svakog predmeta i legendom koja objašnjava o čemu je riječ. Zato kažemo kako ova crtanka nije samo za male, vrtićku djecu i osnovnoškolce. I odrasli mogu sudjelovati, mogu pročitati legende, ispričati priču, s djetetom dalje istraživati, guglati… Dijete s crtankom može doći i u muzej, vidjeti predmete u postavu i tako učiti, širiti svoje znanje – ističe Travčić.

Cijena crtanke "Oboji me" iznosi 20 kuna i može se nabaviti u suvenirnici Muzeja grada Šibenika. Nakon nje, uslijedit će i druge, a njihovo izdavanje bit će vezano uz izložbe, prigodne datume i ličnosti iz šibenske povijesti.
 

17. travanj 2024 00:33