StoryEditorOCM
KnjigePOBJEDNICA 'KuŠIna'

Upoznajte Dolores Bujas - Šibenku koja živi od brojki, a slovima hrani dušu

2. svibnja 2017. - 13:22

Šibenčanka Dolores Bujas diplomirana je ekonomistica i cijeli život druži se s brojkama. I nije da su joj mrske, ali srce ju je uvijek vuklo na drugu stranu, pa je Dolores mnogim Šibenčanima poznata prije svega kao redovita posjetiteljica likovnih i drugih kulturnih događanja, zaljubljenica u prirodu i šetnje, vožnju biciklom, obvezno u pratnji vjerne foksterijerke.

Nije tajna ni da voli slikati. Članica je likovne udruge "Tempera" s kojom redovito izlaže, no da voli pisati te da u tome može biti i uspješna, mnogima je otkriće. Ona je, naime, pobjednica natječaja šibenske knjižnice za najbolju neobjavljenu kratku priču KuŠIn. Njezina priča "Zvijezde u noći, cvijeće i djetinje oči" osvojila je žiri, koji ju je, među 28 prijavljenih, ocijenio "najšibenskijom". A iza toga liričnog naslova, krije se priča o Šibenčanima dobro znanoj Branki Hajki!

 

Njezin identitet Dolores ne otkriva i svoju junakinju s puno nježnosti i simpatije naziva – Lulina.
– Ovu sam priču napisala prije nekoliko godina i dugo je dorađivala, sužavala, mijenjala joj naslove. Ja sam je zvala Lulina iz dragosti i simpatije za glavni lik, prepoznatljiv svima u Šibeniku. Svi događaji o kojima pišem su istiniti, samo sam ih povezala u jednu cjelinu – govori Dolores, te dodaje kako cijeli život piše, ali za svoju dušu, ali je "Lulinu" ipak prijavila na KuŠIn, tek da vidi koliko "piza".– Bilo mi je veselje pisati "Lulinu". Redovito sam je susretala i kada bih svojoj kćeri Maji, glavnoj sutkinji mog pisanja, išla u posjet u Varošu. I sada je vidim kako za sparnih ljetnih večeri sjedi ispred svoje kuće, samo u "ređipetu" i dobro se sjećam njezinih djetinjih očiju – govori Dolores dok se prisjeća Lulinina turobnog života, njezine osebujnosti, duhovitosti i lucidnosti. Zbog svega toga, njezina smrt istinski ju je ražalostila.

Dolores ima još desetak napisanih priča te nešto pjesama. Ljubav prema knjizi prati ju odmalena. Pročitala je, kaže, tonu knjiga, a šibenska knjižnica, smještena nekada u plavom neboderu, bila je njezina druga kuća.
– Moja je majka radila u knjižnici. Uvezivala je knjige. Imala je radionicu i staru prešu na kojoj je to radila. Svaki dan nakon škole, dolazila sam k njoj. Ja sam čak kao desetogodišnja djevojčica, a bilo je to prije više od 45 godina, presjekla vrpcu na svečanosti otvaranja knjižnice kada se uselila u plavi neboder. Odrasla sam u knjižnici. Knjige su se zalijepile za mene ili ja za njih – uz smijeh kazuje.

 

Sada jedva čeka da ode u mirovinu, da ima vremena da više i redovitije piše. Svojedobno je pohađala radionicu kreativnog pisanja koju je u Šibeniku jedno ljeto vodio književnik Damir Karakaš. Dragocjeno je to iskustvo, kaže, pa bi i sada voljela da njezinu priču Karakaš pročita i da čuje njegovu kritiku.
Ipak, najviše je raduje što će vrlo skoro, broje se dani, postati baka, pa joj se u glavi već sada vrte neke nove priče. Ovaj put za djecu!

02. veljača 2023 00:28