StoryEditorOCM
Knjigematica hrvatska

U knjižnici ‘Juraj Šižgorić‘ predstavljen novi broj Zadarske smotre, u časopisu zastupljeni brojni šibenski autori i teme

Piše Marija Lončar
31. ožujka 2022. - 14:48

U godini velikog jubileja kada Matica hrvatska obilježava 180 godina od osnutka, šibenski Ogranak ugostio je Ogranak Matice hrvatske iz Zadra. U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" predstavljen je tako novi broj Zadarske smotre, časopisa koji kontinuirano izlazi već 70 godina.

Novi broj, kako je to istaknuto i na šibenskom predstavljanju, ima nekoliko stotina stranica, a vjeran dosadašnjoj praksi, donosi obilje raznovrsnih tema, osvrta, prikaza, eseja, prijevoda i sjećanja. U Zadarskoj smotri mjesta se našlo i za šibenske teme i autore, napomenuo je glavni urednik časopisa, akademik, jezikoslovac i dijalektolog Josip Lisac, inače, čest gost i, kako sam voli reći, prijatelj šibenske knjižnice s kojom je surađivao i objavio nekoliko knjiga.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

- U ovim teškim vremenima ipak smo uspjeli objaviti vrlo reprezentativan svezak od preko 600 stranica. Kao što je uobičajeno, ima unutra i poezije i proze i jedan dramski tekst. Ima znanstvenih tekstova o raznim temama: književnim, jezičnim, povijesnim, arheološkim i slično, ali ima i niz nekrologa o važnim ljudima koji su otišli. Također, na kraju svakog sveska, pa tako i ovoga imamo niz osvrta i prikaza, a moram reći i da je Šibenik jako lijepo predstavljen nizom prinosa.

Tako naprimjer ima važan esej o velikom poljskom pjesniku Tadeuszu Różewiczu Pere Mioča koji je i preveo niz njegovih pjesma. Također, Ivan Klarić ima lijepu prozu, a tu je i prikaz nedavno objavljene knjige Srećka Badurine, preminulog šibenskog biskupa. Dakle, Šibenik je reprezentativno predstavljen u našem časopisu, a pozornost posvećujemo i drugim gradovima. Zadarska smotra nikako nije samo zadarski nego općehrvatski časopis – zaključio je Lisac.

Predsjednica šibenskog Ogranka Matice hrvatske Zdenka Bilušić sa žaljem je konstatirala kako je korona u protekle dvije godine pokidala veze i s matičinim ograncima, pa je predstavljanje Zadarske smotre, a nakon toga i predavanje o zadarskoj kulturnoj baštini predsjednika tamošnjeg Ogranka i ravnatelja Arheološkog muzeja Radomira Jurića, prilika da se te veze ponovo ojačaju.

- Imali smo relativno dobre veze s matičinim ograncima u Zadru, Skradinu, Drnišu, ali su zbog korone bile prekinute. Nadam se i vjerujem ćemo ih ponovo uspostaviti, a ovo događanje u knjižnici pokušaj je njihova ponovnog jačanja – kazala je Bilušić dodajući kako će upravo ovih dana u tisku nalazi i novi broj Osvita, časopisa šibenskog Ogranka Matice hrvatske, pa će i njegova promocija brzo uslijediti.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image

Josip Lisac

Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
25. travanj 2024 08:56