StoryEditorOCM
KnjigePromocija

Špilja sv. Ante u istoimenom kanalu dobila svoju knjigu grupe autora među kojima su i šibenski arheolozi i povjesničari

Piše Šibenski.hr
16. lipnja 2023. - 13:49

U novootvrenom posjetiteljskom centru "Kanal sv. Ante" održana je promocija knjige "Crkva, pustinja, bunker - špilja sv. Ante u kanalu pred Šibenikom", autora Emila Podrug, Josipa Pavića, Ivane Prijatelj Pavičić, Željke Bdeći, Vlaste Vyroubal, Marija Šlausa, Sare McClure i Željka Krnčevića, priopćili su iz šibensko-kninske "Prirode".

Knjigu su zajednički izdali Muzej grada Šibenika, Javna ustanova "Priroda" Šibensko-kninske županije i Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik. Uz autore Emila Podruga, Josipa Pavića i prof. dr. sc. Ivanu Prijatelj Pavičić o knjizi su govorili i recenzent prof. dr. sc. Kristijan Juran te mr. sc. Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove "Priroda", uime nakladnika.

Izlaganje autora i urednika knjige, muzejskog savjetnika i arheologa Emila Podruga, ujedno koordinatora istraživanja, bilo je usmjereno na tijek multidisciplinarnih istraživanja provedenih u špilji-crkvi sv. Ante i problematiku s kojom se struka susretala. Josip Pavić, također jedan od ključnih autora i urednik djela obradio je i predstavio povijesni kontekst lokaliteta. Približio je uzvanicima arhivske i grafičke povijesne izvore te dao uvid u ikonografiju titulara crkve sv. Antuna Pustinjaka. Autorica prof. dr. sc. Ivana Prijatelj Pavičić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu predočila je svoj stručni doprinos istraživanju kamenog inventara crkve s naglaskom na analizu središnjeg baroknog oltara za koji je čak izrađen grafički prijedlog rekonstrukcije baziran na istraživanju postojećih očuvanih elemenata.

Babačić Ajduk podsjetila je kako je izgradnjom šetnice kroz Kanal sv. Ante 2013. godine posjetiteljima omogućen pristup samoj špilji-crkvi.

28. travanj 2024 08:09