StoryEditorOCM
Knjigepromocija knjige

‘Sidrenje vrimena‘: intrigantni dnevnički zapisi šibenskog kapetana Ratka Marinovića

Piše M. I.
2. ožujka 2023. - 08:34

U Hrvatskom pomorskom muzeju Split predstavljena je knjiga ‘Sidrenje vrimena‘ kapetana duge plovidbe Ratka Marinovića.

Ratko Marinović, kapetan duge plovidbe i potomak ugledne pomorske obitelji, brodograditelja i pomorskih kapetana, rođen je u Šibeniku 1947. godine. Po zanimanju je inženjer pomorskog prometa i diplomirani ekonomist vanjske trgovine. Od 1966. do 1988. godine plovio je na brodovima „Jadroplova – Split“ te kao zapovjednik na brodovima duge plovidbe stranih država. Od 1983. godine bio je sudski vještak za pomorski promet pri Okružnom sudu u Splitu.

Od 1988. do 2004. godine radio je u Gabonu kao nautički inspektor i tehnički direktor, a od 1995. bio je vlasnik tvrtke za konzultacije i vještačenja u pomorstvu. Radio je kao pomorski vještak na štetama brodova i tereta u Francuskoj, Kamerunu, Ekvatorskoj Gvineji, Gabonu i Kongu. Vodio je pomorsku agenciju za poslove nadzora na zaprimanju i krcanju generalnih tereta, te krcanje i osiguranje specijalnih tereta. Od 2006. godine bio je vještak pri Trgovačkom sudu u Splitu.

Knjigom „Sidrenje vrimena“ autor donosi svoja sjećanja i doživljaje, a njegovi su dnevnički zapisi izuzetno intrigantni. Ove su priče, više negoli priče o moru, brodovima i pomorcima, priče o stanjima ljudske duše. Knjigom je kapetan Marinović oteo zaboravu dragocjena znanja, iskustva i spoznaje pomorskoga naslijeđa danas već pomalo zaboravljenih pojedinosti iz povijesti pomorstva i svih onih društvenih i političkih ozračja unutar kojih se ta djelatnost odvijala.

Kako sam autor u knjizi navodi: „Ostaju lijepa sjećanja i uspomene…“.

image

Knjiga ‘Sidrenje vrimena‘ kapetana duge plovidbe Ratka Marinovića

Jakov Prkić/Cropix
20. rujan 2023 23:33