StoryEditorOCM
KnjigePromocija nove knjige Ivice Poljička

"Povijesna jezgra Šibenika između propadanja i revitalizacije " u kontekstu razvoja svjetske urbane sociologije

Piše Katarina Rudan
22. travnja 2017. - 01:06


U petak navečer, u okviru programa Noć knjige, u šibenskoj Gradskoj knjižnici predstavljena je knjiga Ivice Poljička "Povijesna jezgra Šibenika između propadanja i revitalizacije" objavljena 2016.godine u nakladi Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić", Muzeja grada Šibenika i Veleučilišta u Šibeniku.



- Knjiga se temeljno u svojoj strukturi sastoji iz tri dijela. U prvom dijelu ona iz jednog sociologijskog kuta razmatra kontekst razvoja svjetske urbane sociologije, u drugom dijelu prati razvoj hrvatske urbane sociologije od šezdesetih godina prošlog stoljeća na ovamo s jednim posebnim osvrtom na proučavanje starih gradskih jezgri. U trećem, najznačajnijem dijelu bavi se proučavanjem šibenske stare gradske jezgre i to na dva načina. Ima jedna raščlamba u razdoblju modernog Šibenika sve do današnjeg dana, a s druge strane tu je jedan dio istraživanja koja su rađena različitim istraživačkim metodama – intervjui, promatranje, analiza sadržaja sa samim stanovnicima u staroj gradskoj jezgri i drugim dionicima koji se njome koriste.
Ta tri dijela, po mojem mišljenju, predstavljaju jednu skladnu cjelinu, unutar koje, pretpostavljam, postoji veliki interes od strane stručne javnosti da može sve to skupa sagledati, a s druge strane da će svi oni koji vole šibenske teme i imaju Šibenik na srcu također u knjizi pronaći jedan dio koji ih zanima i s kojim će se moći identificirati, rekao nam je Poljičak.

Knjigu su pred brojnom publikom predstavili prof.dr. Anka Mišetić, sociolog mr.sc. Gustav Červar te sam autor.

"Povijesna jezgra Šibenika između propadanja i revitalizacije"  izdana je u 500 primjeraka, a može se nabaviti u knjižari Matica u Šibeniku.

 

25. travanj 2024 14:49