StoryEditorOCM
KnjigeZagrebačka promocija

Poljičkova knjiga "Povijesna jezgra Šibenika: između propadanja i revitalizacije" predstavlja se u Ogrizovićevoj knjižari

28. veljače 2017. - 10:54

Knjiga "Povijesna jezgra Šibenika: između propadanja i revitalizacije" dr.sc. Ivice Poljička sutra će u 19.30 sati biti predstavljena u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović. Uz autora, izdanje će predstaviti professor emeritus Ivan Rogić, prof. dr. sc. Ognjen Čaldarović te prof. dr. sc. Anka Mišetić.

S novom knjigom "Povijesna jezgra Šibenika: između propadanja i revitalizacije" autor donosi reprezentativni sociologijski teorijski okvir, daje prikaz najznačajnijih istraživanja hrvatske urbane sociologije te u taj kontekst situira istraživanje i ključne nalaze o šibenskoj povijesnoj jezgri.

Professor emeritus Ivan Rogić smatra kako je riječ o „vrijednom znanstvenom radu i dragocjenom prinosu hrvatskoj urbanoj sociologiji“, a prof. dr. sc. Ognjen Čaldarović vjeruje da će knjiga biti „interesantna ne samo stručnjacima različitih profila, nego i široj javnosti koja se zanima za revitalizaciju starih povijesnih jezgri, a posebno onima koji dobro poznaju Šibenik i njegove probleme“.

Inače, teme iz područja urbane sociologije predstavljaju Poljičkov trajni interes, a poglavito, dugi niz godina usmjeren je na proučavanje urbanog razvitka Šibenika.

U znanstvenoj monografiji „Šibenik na razmeđu“ osnovni referentni okvir kojim se Poljičak koristi je socijalno-ekologijsko promišljanje smisla razvoja kojeg je Šibenik prošao te rasprava o alternativi razvoja grada. Dvadeset godina nakon što je objavljena vrlo ju je zanimljivo sagledati u kontekstu procesa deindustrijalizacije i suvremenog turističkog razvitka Šibenika, procesa koje je autor anticipirao.

U „Šibeniku na kvadrat“, 2013. i 2014. godine najčitanije domaće izdanje među Šibenčanima, jednostavnom formom novinarskog izričaja Poljičak je opet upućen na Šibenik, šibenski prostor i posebno na prostor šibenske povijesne jezgre. 

19. travanj 2024 18:52