StoryEditorOCM
KnjigeIsto kao i lani

Ministarstvo kulture odobrilo sufinanciranje: Škure, Brešanovi dani u Vodicama i književna rezidencija na Zlarinu dobili 50.000 kn

Piše Marija Lončar
31. siječnja 2022. - 14:17

Ministarstvo kulture i medija u ovoj će godini s ukupno 3, 6 milijuna kuna sufinancirati 149 književnih manifestacija, među kojima su i tri iz Šibenika i županije. Sve su pokrenute prošle godine, a Ministarstvo kulture i medija za njih će izdvojiti, baš kao i lani, ukupno 50 000 kuna.

Međunarodni festival suvremene književnosti Šibenske književne ure – ŠKURE koji je u kalendaru šibenskih kulturnih događanja svoje mjesto pronašao u drugom vikendu rujna, tako će opet dobiti skromnih 20 000 kuna. Festival organizira udruga Praznik rada – centar za umjetnost i edukaciju na čelu s književnicom i scenaristicom Oljom Runjić.

Lani je, podsjetimo, trajao tri dana tijekom kojih su održane brojne tribine, promocije, čitanja poezije i razgovori, a ugostio je pisce, pjesnike, prevoditelje i urednike iz Hrvatske i regije. Festival je pokrenuo i prvu regionalnu pjesničku nagradu nazvanu po istaknutom hrvatskom pjesniku, Šibenčaninu, Stjepanu Gulinu koju je na prvom izdanju Škura dobio Marko Pogačar.
Jednako kao i Škure, 20 000 kuna, dobit će šibenska Fotopoetika za svoju Književnu rezidenciju na Zlarinu posvećenu Vesni Parun. Prva gošća zlarinske desetodnevne rezidencije održane u lipnju prošle godine bila je sveučilišna profesorica i pjesnikinja Andrijana Kos-Lajtman.

Dane Ive Brešana u Vodicama organizira tamošnja Gradska knjižnica kojoj je resorno ministarstvo za to dodijelilo 10 000 kuna. Lani su Brešanovi dani bili koncipirani kao znanstveni kolokvij u kojem je sudjelovalo petero sveučilišnih profesora iz Zadra i Mostara, a u sklopu programa bili su prikazani i isječci iz nekoliko predstava nastalih prema Brešanovim dramama, a koje je pod vodstvom i u režiji Zdravka Todorovića izvela vodička Dramska amaterska družina Vodice.

26. travanj 2024 13:00